haute cuisine | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mangez-vous français? (5)

Bucatarii regionale
Bucătăria franceză este adesea percepută în afara Franţei, din păcate, mai ales ca fiind o bucătărie cu preţ ridicat, servită în restaurante scumpe şi rafinate. Pe mine personal aceste restaurante mă fac să nu mă simt în largul meu, iar preparatele prezentate minimalist – 2 linguri de „ceva” stropit artistic cu un sos si garnisit cu trei foi de salată – nu sunt ceea ce mi-aş dori nici să mănânc şi nici să gătesc.
Aceasta este însă doar o parte a bucătăriei franceze. Mai există, slavă Domnului, şi alte feluri de a găti, absolut remarcabile, ca şi o uluitoare diversitate regională.
(mai mult…)

Citeste tot

Mangez-vous français? (4)

Marea gastronomie franceză
Secolul al XVIII-lea a fost începutul perioadei de dezvoltare şi codificare a gastronomiei franceze, dusă la capăt în special de patru dintre cei mai mari bucătari şi gastronomi ai Franţei: Jean Anselme Brillat-Savarin (1755 – 1876) care a lucrat 25 de ani la „Fiziologia gustului”, Antonin Careme (1784-1833) care a scris volume despre conceperea meniurilor, George Auguste Escoffier, privit ca „împărat al bucătăriilor lumii”, titlu conferit de împăratul german Wilhelm al II-lea, şi Prosper Montagné (1865-1948), autorul celebrului „Larousse Gastronomique”.
(mai mult…)

Citeste tot

Ce înseamnă “bucătărie naţională”?

Despre Bucătaria Românească

Cum am putea defini termenul „bucătărie naţională”? Întotdeauna am fost preocupat de originea reţetelor şi de modul în care ele au apărut şi s-au adaptat diferitelor culturi, dar ultimele discuţii de pe blog, cele referitoare la retetele de „salata de vinete”, „salata de boeuf”, „sarmale” sau reteta de ciorba radauteana chiar m-au pus pe gânduri.
(mai mult…)

Citeste tot