ienibahar | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Knackwurst

Acesti carnati sunt originari din Germania si se disting atat prin mirodeniile cu care este parfumata umplutura, cu textura fina si pastoasa a acesteia, ca si cu modul in care se gatesc.
Knackwurst
In germana Knackwurst vine de la “knacken”, care inseamna “a crapa”, sau de la “knacking”, care inseamna “crocant”. Aceasta se refera la faptul ca acesti carnati se umfla la gatit, astfel ca pielea este intinsa, ca un balon, si se poate sparge atunci cand este muscata, improscand cu sucul din interior.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Maya (3)

Ierburi, flori, fructe şi frunze aromate, ca vanilie, epazotă, achiote (seminţe de annatto), frunze de avocado, oregano mexican, ienibahar, Mansoa hymenaea (numită şi “viţă de usturoi”, o plantă căţărătoare, ale cărei flori, frunze şi rădăcini emană un miors slab de usturoi), Hoja santa (Piper auritum) etc. erau cunoscute şi cultivate pentru gătit şi în scopuri medicinale.
ienibahar
Mâncarea mai era asezonată cu fructe ale arborelui de ienibahar. Aroma lor, combinaţie de scorţişoară, cuişoare şi nucşoară, era extrem de preţuită. Ienibaharul pisat şi umectat cu sucuri de fructe era folosit la marinarea cărnii.
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati in stil chaurice

Sunt un tip de carnati cu o asezonare robusta, populari in statul american Louisiana. Reteta a fost adusa initial de spanioli, fiind adaptata de-a lungul timpului la ingredientele locale. Termenul “chaurice” este similar cu “chorizo”, acesti din urma carnati servind, probabil, ca sursa initiala de inspiratie.
Am ales o varianta de reteta de carnati chaurice in care asezonarea este robusta si complexa; aromele de usturoi si ardei iute se combina cu cele ale mirodeniilor si ierburilor aromate, insotite de savoarea puternica si caracteristica a fumului lichid. Gustul este aromat, afumat si picant.

Acesti carnati se simt bine insotiti de fasole alba sau rosie, dar pot fi serviti si cu oua si cartofi gatiti in toate felurile.
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati cu chimen

Nu stiu daca am declarat vreodata oficial, dar chimenul este una dintre mirodeniile mele preferate. Cum in aceasta iarna am intreprins o campanie de facut carnati, nu este de mirare, cel putin pentru mine, ca am cautat si variante de retete cu chimen.

Reteta pe care am ales-o provine din Germania, iar carnatii obtinuti au un gust picant si vag dulceag: mi-am permis s-o modific adaugandu-i putin usturoi, caci astfel, cel putin dupa gustul meu, am obtinut o savoare mai echilibrata.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre amestecul de mirodenii “aleppo”

Amestecul de mirodenii “aleppo” îşi datorează aroma şi gustul unui ingredient special, ardeiul iute de Alep, care este uscat şi pisat. Această varietate de ardei iute este apecifică zonei oraşului Alep, situat in nordul Siriei, oraş aflat cândva pe traseul celebrului drum al mătăsii şi mirodeniilor. Ardeiul iute de Alep se cultivă aproape exclusiv în Siria şi Turcia.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre tsire

Tsire este un amestec de mirodenii specific Africii occidentale. Deşi această zonă cuprinde 16 state (Benin, Burkina Faso, Capul Verde, Coasta de Fildeş, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone şi Togo), este o zonă relativ omogenă din punct de vedere cultural. Există, bineînţeles, unele caracteristici specifice fiecărei ţări, dar şi multe comune.

(mai mult…)

Citeste tot

Ineluse de pui

Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta este interesanta prin contrastul de texturi si de temperaturi al ingredientelor. Inelele de pui sunt crocante si fierbinti, iar sosul de maioneza, aromatizat cu sofran, este rece si matasos. Inelusele de pui arata decorativ, iar salata verde completeaza paleta de culori a preparatului.


(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3