ierburi aromate | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu crusta de migdale si sos de portocale

Aveam in frigider un excelent vin din gama Byzantium a Cramelor Halewood, un Blanc de Transylvanie 2011, o combinatie din trei soiuri de vin care merg bine impreuna: Gewurtztraminer are arome florale, Pinot Grigio este robust si ofera o aciditate placuta si proaspata, iar Rhein Riesling vine cu accente minerale si citrice.

Ca sa pun bine in valoare acest vin deosebit, l-am alaturat puiului cu crusta de migdale si sos de portocale. Marmelada de portocale da carnii gust si aroma fructate si acrisoare, completate si echilibrate de iuteala ponderata a mustarului. Crusta de migdale rumenite da ansamblului complexitate si adancime.
Incercati aceasta combinatie, caci are multe de oferit.
(more…)

Citeste tot

Bruschetta cu pesto, rosii si prosciutto

Afara este inca frig, cerul este gri, iar mie imi este (din nou) dor de soare si de cer albastru. M-am hotarat sa ma rasfat cu un pahar de Byzantium Rosso di Valachia 2011, de la Cramele Halewood, un asamblaj foarte reusit de Feteasca Neagra, Shiraz si Cabernet Sauvignon, la care am adaugat cateva bruschetta, in care am incercat sa “prind” aromele Mediteranei; le-am adaugat un delicios topping de sos pesto, prosciutto si rosii.

(more…)

Citeste tot

Somon cu salata asiatica

Somonul, desi s-a banalizat in ultimii ani, poate tocmai datorita versatilitatii sale, ramane unul dintre pestii mei preferati. Se gateste usor, are o carne satioasa, hranitoare si suculenta, are o culoare extraordinara si este plin de acizi grasi omega-3 (acizi linolenici), excelenti pentru sanatate.

(more…)

Citeste tot

Pastrav cu migdale si unt-gremolata

Va povesteam intr-un articol trecut despre metodele de conservare, pe timp de iarna, a ierburilor aromate: amestecarea lor cu unt si pastrarea in congelator este una dintre cele mai eficiente si mai usor de folosit in bucatarie.
In reteta de mai jos, foarte simpla si rapida, pastravii sunt serviti cu un sos deosebit, pe baza de unt-gremolata, vin si migdale; pentru un plus de aciditate, stoarceti deasupra si o feliuta de lamaie.

(more…)

Citeste tot

Gnocchi cu somon afumat si rucola

Iata un preparat culinar gata cat ai bate din palme, foarte simplu si care foloseste ingrediente de buna calitate. Este gustos si arata bine. Acompaniat de un pahar de sampanie sau vin spumos, poate fi un pranz usor sau o cina deosebita, ori chiar poate fi, fara probleme, antreu la o masa festiva.

(more…)

Citeste tot

Midii cu lapte de cocos

Aceasta reteta este delicioasa, cu aroma citric-picanta si cu gust echilibrat, dulce-sarat-picant. Cum am mai povestit pe acest blog, curry-urile thailandeze verzi, rosii si galbene se caracterizeaza prin uniformitate de culoare. La acest curry am folosit aproape doar ingrediente albe si verzi, adica exact in spiritul acestei culturi culinare, permitandu-mi doar o mica deviere, adica un plus de culoare.

(more…)

Citeste tot

Risotto San Valentin

Tinand cont de denumirea acestui risotto, probabil veti fi surprinsi sa aflati ca Sf. Valentin ma cam lasa rece. Mi se pare o “facatura”, conceputa strict pe criterii comerciale, un import nefericit pe care il datoram asimilarii fara discernamant a culturii americane. Mult mai incarcat de semnificatii si mai demn de a fi popularizat este Dragobetele, traditie pastrata, se pare, inca de pe vremea dacilor.

(more…)

Citeste tot