ierburi aromate | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Graten de paste cu branza si piper roz

Imi plac mult pastele, de orice fel. Sunt satioase, gustoase si foarte versatile. Nu-mi vine acum in minte niciun tip de preparat culinar in care sa nu se poata folosi. Cel mai mult imi place asocierea dintre paste si branzeturi. In aceasta reteta, branza cu mucegai Milkana, cremoasa si cu gust fin, face pereche cu robusta Grana Padano, si face o pereche buna, credeti-ma.
Graten de paste cu branza si piper roz
Aromele de nucsoara si piper completeaza perfect ansamblul.
(more…)

Citeste tot

Carnati in stil thailandez

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente specifice sud-estului Asiei: pasta de curry, ghimbir, orez cu bob rotund, lipicios, limeta si sos de peste. Ingredientele sunt exotice, dar nu de neatins. Cu putin noroc le puteti gasi in supermarketuri si nici macar nu sunt scumpe.

Carnatii de fata sunt picanti si plini de aroma, satiosi dar deloc grei, deliciosi gatiti pe gratar, in tigaie sau la cuptor. Aromele citrice si picante ii fac sa fie “simpatici” chiar si pe timp de vara, asa ca aveti oricand ocazia sa le dati o sansa.
(more…)

Citeste tot

Cum să găteşti un pui la cuptor

Un pui întreg, gătit la cuptor, este un preparat deosebit; poate face o figură foarte frumoasă la mesele de duminică, în familie, sau când aveţi oaspeţi la masă. Este un preparat care ar trebui să figureze în repertoriul fiecărui pasionat de bucătărie. Un avantaj al său este acela că ceea ce rămâne de pe o zi pe alta poate fi utilizat pentru a prepara alte preparate delicioase. Până şi carcasa sa, chiar dacă este gătită, poate fi păstrată pentru a prepara fonduri.
(more…)

Citeste tot

Crema de branza cu castravete, marar si chimen

Aceasta a fost una dintre primele retete pe care le-am… era sa zic gatit, dar este atat de simpla incat, desi am facut-o pana acum in zeci de variante, am ezitat s-o public. Asta pana ce am vazut ce succes are la prieteni; acest lucru m-a hotarat s-o prezint si pe blog.

De fapt, nu pot spune ca exista o reteta in sine, caci toate ingredientele se adauga dupa intuitie. Este reteta super-simpla, pe care am facut-o dintotdeauna, doar ca acum m-am straduit un piculet sa scot o poza decenta.
(more…)

Citeste tot

Mozzarella cu pesto rosu si ansoa

Aceasta gustare este o varianta a celebrei si delicioasei insalata caprese. Gustul placut si neutru al mozzarellei pune bine in valoare ansoaua si pesto-ul rosu, semintele de pin aduc un plus de textura, iar aromele de busuioc si de ulei de masline extra virgin completeaza in mod fericit acest preparat plin de savoare.

(more…)

Citeste tot

Orez lipicios cu fructe si sirop caramel

Imi place mult bucataria thailandeza, dar trebuie sa recunosc ca nu sta grozav la capitolul deserturi. Acestea sunt putine la numar si, in general, se bazeaza pe orez si fructe. Cele mai multe dintre ele sunt insa destul de gustoase.

Orezul lipicios (sticky rice) este considerat o delicatesa si folosit adesea la prepararea deserturilor: probabil dulcele cel mai cunoscut in Occident, provenit din Asia de Sud-Est, este “sticky rice with mango”, adica orez lipicios cu mango.
Va propun o varianta a acestei retete, in care am folosit doua feluri de orez lipicios, alb si negru, gatit in lapte de cocos si servit alaturi de mango si banane, stropit generos cu un sirop caramel preparat cu melasa.
(more…)

Citeste tot

Salata de bulgur cu rosii, patrunjel si branza de capra

Reteta de fata este extrem de simpla. Mananc destul de des astfel de salate, mai ales seara, si va spun sincer ca imi ofera, stropite cu un pahar de vin alb, o cina deosebita: usoara, satioasa, sanatoasa si gustoasa.

Daca aveti o telemea buna, cum este si cea de capra distribuita de Delaco, cheia acestei salate sta in calitatea uleiului de masline si a rosiilor. Alegeti rosii coapte, parfumate si gustoase; daca rosiile nu sunt in sezon, sau daca nu gasiti rosii cu gust, incercati rosii cherry. Acestea, chiar si atunci cand nu sunt de calitatea cea mai buna, tot sunt mai gustoase decat alte rosii.
(more…)

Citeste tot