ierburi aromate | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Păstrarea şi conservarea ierburilor aromate (2)

În prima parte a articolului am discutat despre modalităţile de păstrare pe termen scurt a ierburilor proaspete şi despre conservarea lor prinuscare.
În acest episod voi expune alte câteva metode de uscare şi metoda de conservare prin congelare a ierburilor aromate; de asemenea, voi face o mică discuţie comparativă între uscare şi congelare, ca metode alternative.
(more…)

Citeste tot

Lup-de-mare cu sos de mango

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Pestele este un aliment usor, foarte bun in zilele de vara si potrivit asocierii cu vinurile albe si rose, fructate si cu aciditatea potrivita. Un peste servit intreg este intotdeauna spectaculos, iar in cazul de fata este insotit de un sos exotic si de vegetale colorate.

(more…)

Citeste tot

Păstrarea şi conservarea ierburilor aromate (1)

Ierburile aromate se numără printre ingredientele mele preferate. Ele si fructele de mare sunt principalele motive pentru care mă simt atras de bucătăria mediteraneană. Nu pun la socoteală doar faptul că numai câteva frunze, proaspete sau uscate, pot da viaţă unui preparat, fie el chiar unul „plicticos”, dar şi calităţile lor medicinale greu pot fi egalate chiar şi de medicamentele cele mai scumpe.
(more…)

Citeste tot

Dorada cu sos de citrice

Va propun o reteta foarte aromata si gustoasa, in care dorada este servita cu un sos de citrice acrisor-picant, aromatizat cu ghimbir, menta si putin ardei iute.

Puteti gati aceasta reteta ca atare, fie ca un pranz usor, fie ca o cina mai deosebita. Daca doriti o masa mai consistenta, serviti pestele alaturi de o garnitura de orez, cartofi natur sau legume gatite in aburi.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre gremolata

Gremolata, sau gremolada, cum am mai vazut-o ortografiată, este un condiment originar din Lombardia, regiune din nordul Italiei, preparat, în cea mai simplă variantă a sa, din pătrunjel amestecat cu usturoi şi coajă rasă de lămâie. A nu se confunda cu „gramolata”, un alt termen ce aparţine bucătăriei italiene, dar care denumeşte un sorbet, asemănător unui „granita”, preparat din sirop de fructe, cu aspect de gheaţă pisată.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre awaze

Am vorbit acum ceva timp despre bucătăria etiopiană şi am definit-o ca fiind una a gusturilor puternice şi contrastante, o combinaţie de carne, linte şi legume cu sosuri condimentate cu ghimbir, coriandru, ceapă, usturoi şi ardei iuţi, care formează un amestec armonios şi bine echilibrat.
Asezonarea bucatelor joacă un rol esenţial aici, şi vreau să aduc astăzi în discuţie o pastă picantă folosită la gătitul unei mari varietăţi de preparate.

(more…)

Citeste tot

Conchiglione cu creveti si doua sosuri

Cu ocazia concediului petrecut la Napoli am cumparat o punga cu paste Conchiglione 102, care mi s-au parut foarte simpatice si interesante, niste cochilii mari cam cat pumnul unui copil. Marimea face ca aceste paste sa fie potrivite pentru tot felul de umpluturi, iar varianta aceasta de reteta este doar una dintre multiplele posibilitati. In ultimele luni am vazut conchiglione 102 si in hipermarketurile noastre, mai ales in Cora, asa ca ne sunt oricand la indemana.

(more…)

Citeste tot