ierburi aromate | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Sepii cu bulgur si sos de rosii

Imi amintesc momentul cand am gustat prima data fructe de mare. Era in 2005, in Creta. Nu mi-au placut din prima incercare – de aceea ii inteleg pe cei care sunt reticenti atunci cand le gusta pentru intaia oara – dar apoi am invatat treptat sa le apreciez.
Cel mai mult imi plac crustaceele (creveti, langustine si homari), cel mai putin scoicile si midiile. Intre ele sunt sepiile, caracatitele si calmarii.

Aceasta din urma categorie imi place mai ales gatita lent, intr-un sos aromat si gustos.
Reteta de fata foloseste pui de sepie proveniti de la magazinul online Seaway. Acolo puteti gasi o sumedenie de fructe de mare si pesti, unele dintre ele la preturi destul de bune; aruncati o privire, nu veti regreta.
(more…)

Citeste tot

Vinete cu mozzarella si Grana Padano

Am primit de la Delaco un pachet cu cateva produse interesante, cu rugamintea de a le testa in cateva retete. Colaborez cu Delaco de mai multe vreme, in special la evenimentele sustinute de mine, si am ajuns sa fiu destul de bine familiarizat cu produsele distribuite de aceasta companie.
Printre produsele primite mi-au atras atentia doua tipuri de branza: mozzarella si Grana Padano, aceasta din urma intrata de curand in gama produselor Delaco.

Recunosc ca nu ma omor dupa vinete. Nu ma incanta prea mult nici gustul si nici textura lor. De aceea nici nu gatesc cu ele decat rareori, si atunci doar retete pe care le aleg cu grija. Inspirat de cele doua tipuri de branza pomenite mai sus, m-am hotarat sa prepar o varianta a retetei italiene melanzane alla parmigiana, interpretata ceva mai liber.
(more…)

Citeste tot

Aloo tikki – Chiftele picante de cartofi

Va propun astazi o reteta vegetariana, simpla dar plina de savoare. Aceasta gustare se gateste in nordul Indiei; se intalneste desin ofertele vanzatorilor stradali de mancare. “Aloo” inseamna “cartofi”, iar “tikki” inseamna “crochete”.
Exista nenumarate variante ale acestei retete, dar ingredientele de baza sunt cartofii, mirodeniile si ierburile aromate.

(more…)

Citeste tot

Carnati in stil chaurice

Sunt un tip de carnati cu o asezonare robusta, populari in statul american Louisiana. Reteta a fost adusa initial de spanioli, fiind adaptata de-a lungul timpului la ingredientele locale. Termenul “chaurice” este similar cu “chorizo”, acesti din urma carnati servind, probabil, ca sursa initiala de inspiratie.
Am ales o varianta de reteta de carnati chaurice in care asezonarea este robusta si complexa; aromele de usturoi si ardei iute se combina cu cele ale mirodeniilor si ierburilor aromate, insotite de savoarea puternica si caracteristica a fumului lichid. Gustul este aromat, afumat si picant.

Acesti carnati se simt bine insotiti de fasole alba sau rosie, dar pot fi serviti si cu oua si cartofi gatiti in toate felurile.
(more…)

Citeste tot

Porc cu sos de rosii, usturoi si paste

Imi plac sosurile picante si usturoiate, in special cele de rosii. Prefer gusturile puternice si aromele pline si robuste. Cred ca am gatit acest tip de reteta in zeci de variante, dar nu reusesc sa ma satur de el.

Si de data aceasta am ales o combinatie de gusturi puternice. Aroma de usturoi este completata de gustul puternic al rosiilor uscate la soare si al maslinelor.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre picada

Îmi doresc să scriu despre picada încă de acum câţiva ani, când am petrecut o săptămână la Barcelona. Din punct de vedere culinar acea călătorie a fost, într-un fel, o revelaţie. Am descoperit multe lucruri noi pentru mine la acel moment, preparate, ustensile şi termeni culinari pe care ulterior i-am folosit de multe ori. Paella, sofrito (sofregit), paellera, soccarat, fideua, picada… cuvinte exotice şi misterioase la început, familiare acum. Despre unele dintre ele am scris deja, altele vor urma. Astăzi a venit rândul picadei.

(more…)

Citeste tot

Cartofi copti cu ceapa caramelizata si branza Chavroux

Iata o reteta foarte simpla, in care cartofii si ceapa caramelizata pun in valoare onctuozitatea si gustul delicat al branzei Chavroux, distribuita pe piata noastra de Delaco.
Savoarea preparatului este completata de uleiul de masline extra virgin si de un pic de fulgi de ardei iute. Patrunjelul proaspat, tocat marunt, vine cu o pata de culoare si cu un plus de aroma.

Chavroux este o branza moale si cremoasa, preparata din lapte de capra. Este un produs nou, intrat pe piata abia in 1985 si este fabricata in localitatea Réparsac, de catre Bongrain, unul dintre cei mai mari producatori de branzeturi din lume.
(more…)

Citeste tot

Chana masala

Acest preparat, cunoscut si sub denumirile “chole masala” si “channay”, este originar din regiunea Punjab, impartita intre India si Pakistan. Ingredientul principal este nautul, numit “chana” in limba hindi. Chana masala este un curry aromat, cu gust picant-acrisor; consistenta sa este relativ uscata, deci sosul nu este nici subtire si nici abundent.

Eu am gatit reteta lasand-o cu ceva mai mult sos, fiindca am mancat-o cu orez si l-am folosit pe acesta din urma ca absorbant pentru excesul de sos.
(more…)

Citeste tot

Pollo al chilindrón

Pollo al chilindrón este un preparat traditional provenit din provinciile Aragon si Navarra. Chilindrón denumeste un joc de carti dar, dupa unele surse, si vasul in care se gateste preparatul.
Exista mai multe variante, dar aproape toate folosesc pimentón, aromata boia dulce afumata spaniola, si jamon serrano.

(more…)

Citeste tot