ierburi aromate | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Carnati cu curry

Acest tip de carnati nu provine din Marea Britanie, sau din vreo fosta colonie britanica, ci, neasteptat pentru mine, din Germania. Se vede ca dragostea germanilor pentru carnati este atat de mare, incat au experimentat cele mai neasteptate combinatii. Asa au aparut acesti Currywurst, care au devenit in timp un preparat cheie al bucatariei germane din zona oraselor Berlin si Hamburg.

(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu dovleac

Acest curry este plin de gust si aroma, are o culoare frumoasa si este un pic surprinzator pentru noi, caci bucataria romaneasca foloseste dovleacul neasteptat si nedrept de rar.

Combinatia de lapte de cocos si asezonatori picanti pune bine in valoare dulceata naturala a dovleacului.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinegretă (2)

Vinegreta este un temen provenit din limba franceză (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care înseamnă “oţet”), care denumeşte o emulsie de ulei şi acid, adesea aromatizată cu verdeţuri, mirodenii sau condimente, folosită în mod curent ca sos rece pentru salată (dressing), ca marinadă sau ca sos rece, în special pentru preparate din legume, ca anghinare, sparanghel, praz, ori pentru carne albă, cu gust mai delicat, ca peşte, fructe de mare, pui, curcan etc.

Am mai atins acest subiect cu ceva timp în urmă, dar am simţit nevoia unei reveniri; această a doua parte a articolului aduce câteva completări pe care le cred importante pentru a înţelege principiile după care se prepară acest sos extrem de important.
(more…)

Citeste tot

Khasta kachory

“Khasta” inseamna “sfaramicios”, iar preparatul este originar din Rajahstan. Este un “chaat”, adica o gustare, si face parte din repertoriul foarte bogat oferit de mancarea stradala. Kachory se servesc oricand in timpul zilei, dar mai ales la micul dejun.

Aceste gustarele – kachory sfaramicioase – sunt pufoase si umflate, crocante si sfaramicioase la suprafata, iar umplutura de linte si mirodenii nu ocupa intreg interiorul; la apasare, suprafat unei kachory se rupe, descoperind o concavitate care se poate umple, la servire cu sosuri, mirodenii si ierburi aromate.
(more…)

Citeste tot

Carnati cu chimen

Nu stiu daca am declarat vreodata oficial, dar chimenul este una dintre mirodeniile mele preferate. Cum in aceasta iarna am intreprins o campanie de facut carnati, nu este de mirare, cel putin pentru mine, ca am cautat si variante de retete cu chimen.

Reteta pe care am ales-o provine din Germania, iar carnatii obtinuti au un gust picant si vag dulceag: mi-am permis s-o modific adaugandu-i putin usturoi, caci astfel, cel putin dupa gustul meu, am obtinut o savoare mai echilibrata.
(more…)

Citeste tot

Un pic de teorie a cârnatului

Mărturisesc că până de curând aproape că nu am dat importanţă cârnaţilor. Nu am avut niciodată rude la ţară, nu am avut ocazia să particip la ritualurile de tăiere şi preparare a porcului, nimeni nu mi-a trimis pachete cu „porcării” de casă, nu am făcut de unul singur niciodată cârnaţi, iar contactele sporadice cu cei proaspeţi, crud-uscaţi ori afumaţi, cumpăraţi din supermarket au fost cam dezamăgitoare.

(more…)

Citeste tot

Pui cu legume si mult ghimbir

Aceasta reteta este inspirata din bucataria cambodgiana. Acolo ghimbirul, in special cel tanar si suculent, se foloseste destul de des in preparatele gatite prin procedeul stir-fry. Bineinteles, am gatit reteta cu ce ghimbir am avut la indemana, cel de hipermarket, care nu exceleaza la prospetime. Am avut insa sansa sa gasesc ceva cat de cat proaspat, nu uscaciunile cu care, din pacate, suntem pacaliti adesea.

(more…)

Citeste tot