inghetata | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Nougat glacé

Nougat glace o inghetata pentru a carei preparare nu ai nevoie de vreo masina speciala; este foarte aromata, plina de culoare si gust si ofera un extrem de placut contrast de texturi.

Puteti gasi acest desert in meniul restaurantului craiovean “Casa cu Tei”, conceput de mine impreuna cu Costel Clipescu.
(more…)

Citeste tot

Inghetata de pepene cu ghimbir

Se pare ca a venit vara. In orice caz, amiezile sunt calduroase, asa ca un pic de inghetata de casa nu strica nimanui. Astazi este vineri si m-am gandit si la cei care tin post, asa ca va prezint o varianta exotica, ce foloseste lapte si smantana de cocos in locul obisnuitelor produse lactate.

(more…)

Citeste tot

Bucătăria siciliană – o „fiertură” cu multe arome (2)

Roata istoriei s-a învârtit încă o dată pentru Sicilia, iar arabii au fost alungaţi de normanzi în 1091. Înţelepciunea conducătorilor normanzi a constat în faptul că au preluat multe dintre instituţiile organizate de arabi. În următorii 100 de ani Sicilia a ajuns cel mai bogat dintre statele europene, mai stabil financiar şi mai înfloritor chiar decât Anglia, Franţa şi Imperiul German.
În domeniul culinar contribuţia normandă a fost foarte slabă, cel mai important aliment impus de ei fiind codul sărat, numit de sicilieni „stoccafisso”.
(more…)

Citeste tot

Inghetata picanta

Sper sa nu ma injurati pentru aceasta reteta, eu sunt primul care recunoaste ca nu este o reteta pentru toata lumea. Dar, asa cum spunea o doamna pe acest blog, eu sunt sursa ei principala de retete “exotice” (exotic insemnand nu doar indepartat, ci si ciudat sau neobisnuit; cu alte cuvinte, ciorba noastra de burta ar fi exotica in Caraibe), ceea ce inseamna ca aceasta reteta se potriveste cu specificul blogului meu si cu modul meu de a gandi retetele.

(more…)

Citeste tot

Inghetata cu nuca de cocos si vanilie

Au inceput caldurile, iar mie imi sunt profund nesuferite. Incerc sa-mi indulcesc suferinta racorindu-ma cu bunataturi, deci va propun o noua inghetata cu lapte de cocos. Asa cum am spus deja, jamaicanii, ca si celelalte populatii din Caraibe si America Latina, prefera sa prepare inghetata folosind lapte de cocos in loc de lapte, smantana sau frisca. Este o inghetata foarte usor de preparat, rapida, plina de aroma si cu un gust deosebit, exotic.

(more…)

Citeste tot

Sorbet de kiwi cu ghimbir

Continui cu prezentarea meniului meu de Pasti. Am vazut ca sorbetul a starnit unele curiozitati, asa ca astazi ne ocupam de el. Sorbetul este un fel de inghetata pe baza de piure, sau suc de fructe. Din punctul meu de vedere este mai sanatos decat o inghetata obisnuita, caci nu contine niciun fel de grasimi. Macar stiu sigur ca folosesc fructe proaspete si dozez zaharul dupa cum imi cade mie bine.

Acest sorbet este incredibil de racoritor, datorită ghimbirului, care aduce si o usoara nuanta picanta, absolut deosebita.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre îngheţată – partea 1

inghetata
Îngheţata este un desert congelat, preparat din produse lactate, cum ar fi laptele şi frisca, amestecate cu arome, îndulcitori şi alte ingrediente. Mixtura este răcită sub amestecare continuă, pentru a preveni formarea cristalelor mari de gheaţă şi pentru a obţine o textură mătăsoasă.
(more…)

Citeste tot

Bangkok, mon amour – partea 5

Dragoste mare, fratilor!

Pariez ca va spuneti deja: “Mai, frate, da’ mare amor intre asta si Bangkok, a ajuns deja la partea 5 si nu da semne ca s-ar opri”. Intr-adevar, Bangkok este pentru mine un oras de referinta, iar Thailanda este o tara pe care o admir cu cea mai mare sinceritate. Nu in ultimul rand datorita extraordinarei sale bucatarii.
Va povestisem mai inainte ca am gasit la Paris pestera cu comori (culinare) a lui Ali Baba. In cartierul chinezesc, la Bangkok, am gasit tezaurul de la Fort Knox! Nu doar mai bogat si mai divers, desi n-as fi crezut ca se poate, dar si mult mai “business oriented”!
(more…)

Citeste tot