Insulele Mirodeniilor | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Aromele istoriei (4)

Evul Mediu

Condimente
Condimentele au fost cele mai valoroase resurse in comertul lumii antice si medievale. S-a crezut ca motivul cererii mari a fost in principal nevoia deghizarii gustului mancarurilor alterate (lipsa refrigerarii si standardele scazute de igiena duceau adesea, in mod rapid, la stricarea hranei), dar nu exista nici o dovada in sprijinul acestei teorii, iar parerea istoricilor este aproape unanima: in Antichitate si Evul Mediu, condimentele din est erau un obiect de lux pe care doar cei bogati si-l puteau permite, adica exact cei care beneficiau de hrana de buna calitate, din belsug.
(mai mult…)

Citeste tot

Aromele istoriei (2)

Antichitatea

Exista multe documente si insemnari diferite care arata ca pe la 2600 i.CH., egiptenii hraneau cu condimentele obtinute din Asia sclavii ce trudeau la marea piramida a lui Keops, pentru a le da tarie si rezistenta. Faraonul nu-si permitea sa hraneasca sclavii cu condimente scumpe;  acestea erau rezervate ritualurilor religioase si banchetelor celor bogati. Sclavii erau hraniti cu praz, ceapa si usturoi, ingrediente care fortifica organismul si inlesnesc circulatia sangvina. Este posibil ca, dupa asemenea tratatii, munca sa se fi desfasurat mai rapid, dar in mod cert marile piramide erau invaluite de o aroma puternica! Curios este ca egiptenii considerau usturoiul ca fiind afrodisiac; pesemne, oamenii acelor timpuri aveau alta perceptie a mirosurilor.
(mai mult…)

Citeste tot