Insulele Molucce | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Rodul întâmplării – partea 1

Introducere
De obicei, atunci când se aminteşte despre întâmplări care au avut un rol deosebit în evoluţia societăţii, se aminteşte despre descoperirea penicilinei, din 1929, atribuită lui Alexander Fleming. Bacteriologul scoţian a avut incontestabil partea sa de merit, dar co-autor al descoperirii penicilinei este… întâmplarea. Plecat în concediu, Fleming a lăsat câteva probe, legate de cercetările sale asupra modului în care se poate mări capacitatea naturală de apărare a organismului. La întoarcere a găsit probele conţinând un fel de mucegai, care s-a dovedit a fi Penicillium notatum, de unde şi numele penicilinei.
(mai mult…)

Citeste tot

Aromele istoriei (4)

Evul Mediu

Condimente
Condimentele au fost cele mai valoroase resurse in comertul lumii antice si medievale. S-a crezut ca motivul cererii mari a fost in principal nevoia deghizarii gustului mancarurilor alterate (lipsa refrigerarii si standardele scazute de igiena duceau adesea, in mod rapid, la stricarea hranei), dar nu exista nici o dovada in sprijinul acestei teorii, iar parerea istoricilor este aproape unanima: in Antichitate si Evul Mediu, condimentele din est erau un obiect de lux pe care doar cei bogati si-l puteau permite, adica exact cei care beneficiau de hrana de buna calitate, din belsug.
(mai mult…)

Citeste tot