kecap manis | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Bumbu kacang – Sos de arahide pentru satay

Bumbu kacang este un superb sos de arahide, picant, aromat si condimentat, conceput in special pentru a fi servit alaturi de frigaruile de tip satay.
Satay, sau sate, este un termen care denumeste frigaruile preparate in Indonezia, Singapore, Malaezia, Thailanda etc. Acest tip de preparate se gateste mai ales pe strada si se serveste fierbinte, insotit de un sos pe baza de arahide, ardei iuti si (multe) alte arome.
Sosuri de arahide se mai intalnesc si in alte culturi, ca cele din Olanda, Vietnam, China, Filipine, ba chiar si din Africa si Orientul Mijlociu.
Bumbu kacang - Sos de arahide pentru satay - Radu Popovici
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal petis

Va rog sa nu ma injurati. Va ofer iar o reteta asiatica; iar un sambal. Mai rau, o reteta pe care nu o puteti reproduce acasa, decat daca depistati pe undeva niste “petis udang”, adica o pasta de creveti indoneziano-malaeziana. Nu are rost sa incercati sa o inlocuiti cu o alta pasta de creveti, ca belacan, kapi sau terasi, caci aceasta este foarte diferita.
Sambal petis
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal kecap

Sosurile “sambal” sunt, practic, sosurile mama ale bucatariei indoneziene. Ele mai sunt folosite, dar pe scara mai putin larga, in Malaezia, Singapore, Sri Lanka etc.
Sambal este un cuvant imprumutat din malaeziana, dar avand, se pare, origini javaneze (sambel).
Sambal kecap
Sambal este un sos cu consistenta variabila, de la cea a unei paste groase, la cea bucatoasa, asemanatoare unui sos salsa mexican. Componentul sau principal sunt ardeii iuti, la care se adauga, functie de tipul de sambal, alte ingrediente ca: pasta de creveti, usturoi, hasme (salote), ghimbir, ceapa verde, zahar, suc de limeta, tamarin, otet de orez, otet de palmier sau alte tipuri de otet.
Aceste sosuri insotesc aproape orice: carne, pui, peste si fructe de mare prajite sau friptae, orez, taitei, vegetale. Ele se folosesc la marinarea carnii si legumelor, ca adaus la sosuri, ca dipuri etc.
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal kecap – un prieten al papilelor gustative

În acest articol voi reveni puţin asupra bucătăriei indoneziene şi vă voi prezenta pe scurt un alt „sambal”. După cum povesteam într-un articol mai vechi, „sambal” este un condiment popular în sudul Indiei, în Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine, Sri Lanka, dar şi în Surinam şi Olanda, datorită influenţei pe care bucătăria indoneziană o exercită asupra celei olandeze (care la rândul său a influenţat-o pe cea din Surinam – ţară situată în nord-estul Americii de Sud -, fostă colonie olandeză, prin transplantarea multor muncitori indonezieni pe plantaţiile de trestie de zahăr). Există multe variante de sambal, cel pe care l-am tratat anterior fiind „sambal oelek”.
(mai mult…)

Citeste tot

Somon cu sambal oelek

Sambal oelek este o pasta aromata, de culoare rosie, cu gust picant, preparata din ardei iuti, sare si alte condimente. Daca nu aveti timp, sau chef, sa va preparati singuri pasta de sambal oelek, si daca nici nu o gasiti pe piata (se gaseste uneori la Mega Image si Carrefour) puteti folosi orice sos disponibil cu gust picant, sau dulce-iute, sau dulce-acrisor, dupa preferinta dvs.

Kecap manis este un sos de soia indonezian, gros si dulce (se gaseste in Carrefour); poate fi inlocuit cu un amestec de sos de soia obisnuit cu miere sau zahar.
(mai mult…)

Citeste tot

Sosul de soia – sarea bucatariei asiatice

Sos de soia Nam Duong
Sărat, dar mult mai gustos şi mai hrănitor decat sarea, sosul de soia este un ingredient fără de care bucătăria asiatică nu poate exista. Sosul de soia este obţinut prin fermentarea boabelor de fasole soia cu cereale, apă şi sare. Originar din China, este folosit pe scară largă în bucătăria asiatică, în China, Indonezia, Japonia, Coreea, Malaezia şi Singapore şi, mai puţin, în Thailanda, Vietnam, Cambodgia si Filipine.
(mai mult…)

Citeste tot