lager | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Berile stil Kellerbier, Zoiglbier, Zwickelbier

În traducere, “kellerbier” înseamnă “bere de pivniţă”, cu referire la perioada de maturare la rece, numita “lagering”, şi denumeşte un stil de bere nefiltrată, bineînţeles de tip lager; este de obicei o bere puternic aromatizată cu hamei.

Kellerbier - sursa foto: www.germanbeerinstitute.com

Kellerbier – sursa foto: www.germanbeerinstitute.com


O kellerbier se poate prepara la diverse concentraţii alcoolice, dar cele mai multe au o tărie de tip Oktoberfestbier- Märzenbier, de 5-5,3%. Cel mai adesea kellerbier are culoarea ambrei, eventual cu reflexii roşiatice, ca rezultat al conţinutului de malţuri uşor caramelizate (malţuri Munchen).
(mai mult…)

Citeste tot

Weihenstephaner Pils

Am mai spus-o de cateva ori si, cel putin pana acum, gustul meu nu s-a schimbat. Nu ma dau in vant dupa berile stil Pilsner, posibil si fiindca piata este invadata de atatea beri pilsner de calitate proasta. Nu cred ca cineva se poate indragosti, de pilda, de bericioaicele de pe piata noastra, cele lipsite de gust si aroma, apoase, fara corpolenta, fara… fara nimic, de fapt. Sunt lucrate prost si in graba, ca sa iasa rapid pe piata. Sunt ieftine, ca sa tenteze publicul larg care, din pacate, inca nu are o cultura a berii.
Weihenstephaner Pilsner
Se spune ca celui care bea aceste beri, comerciale si apoase, nu ii place berea, ci ii place sa faca mult pipi. Cred ca aceasta butada are un sambure de adevar. Se aplica multor beri, dar nu tuturor.
Weihenstephaner Pils poate fi o surpriza imensa, placuta, pentru oricine. Incercati-o.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Pilsner (1)

De când am deschis micul meu restaurant, mi-am dat seama că publicul larg este mai mult sau mai puţin confuz în ce priveşte unii termeni legaţi de bere. Mulţi cred că „ale” este o altă băutură decât „bere” şi că termenul „lager” denumeşte exclusiv un stil de bere. Este adevărat că au apărut pe piaţă beri etichetate ca „premium lager” sau „pale lager”, dar aceştia sunt doar termeni de marketing, şi nu denumesc nici stiluri şi nici tipuri de bere.
Beri stil Pilsner
(mai mult…)

Citeste tot

Weihenstephaner Korbinian

Astazi, 1 mai, este ziua mea si implinesc o gramada de ani, lucru care nu este de natura sa ma binedispuna neaparat. Ma inveselesc insa prezentandu-va una dintre berile cele mai dragi mie. De fiecare data cand o gust ma simt special si am sentimentul ca urmeaza sa mi se intample ceva bun si deosebit.
Weihenstephaner Korbinian
(mai mult…)

Citeste tot

ABCD-ul berii (2)

În această a doua parte a articolului dedicat careului de ingrediente ce definesc în principal caracterul unei beri (malţ, hamei, drojdie şi apă) voi descrie pe scurt diferenţele dintre berile de tip ale şi lager, ca şi modul în care contribuie la gustul şi aroma unei beri drojdii şi apa folosite în procesul de „berificare”.
(mai mult…)

Citeste tot

Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”

Sunt foarte mulţumit că am început proiectul GUXT. Mi-am creat astfel ocazia să lucrez cu o echipă de adevăraţi profesionişti şi să experimentez cam tot ce îmi trece prin cap, legat de gusturi şi arome. Până la urmă nu fac altceva decât să urmez calea, atât de ambiţios definită de GUXT, care se doreşte a fi un loc unde explorăm domeniul gastronomic.
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Dintre explorările culinare nu pot lipsi, bineînţeles, nici cele legate de băuturi, mai ales dacă există posibilitatea de a le asocia cu mâncarea.
(mai mult…)

Citeste tot