lamai murate | Retetele lui Radu - Gastronomie:

R’Bati – Peste cu sos picant-acrisor

R'Bati
Ramanem pentru inca o zi in universul bucatariei marocane si, dupa ce am vorbit despre sosul Chermoula, va prezint acum o reteta simpla, sanatoasa, aromata si foarte buna la gust.
In Maroc, pestele este adesea gatit intr-un sos pe baza de rosii, ardei grasi si ulei de masline, ca si in cazul retetei de R’Bati. Varianta prezentata de mine, care adauga la sos ciupercute si creveti, este una “de lux”, servita doar la ocazii speciale.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucataria marocana

Situat pe coasta de nord-vest a Africii, Marocul este una dintre cele trei tari care formeaza Maghrebul (vestul indepartat), celelalte doua fiind Algeria si Tunisia. Oceanul Atlantic este la vest, Mediterana la nord si teribila Sahara la sud. O serie de culmi muntoase serpuiesc prin centrul tarii, incepand cu Muntii Rif, in nord, si continuand cu muntii Atlas care aproape impart tara in jumatate, pe verticala. Regiunile muntoase sunt populate de berberi care reprezinta 80% din populatia marocana. Berberii nu sunt arabi, dar sunt islamici.
(mai mult…)

Citeste tot

Lamai murate in stil marocan

Lamai murate in stil marocan
Tot sapand eu printre retetele bucatariilor nord-africane, am dat peste un ingredient interesant, pe care, pana acum, nu l-am vazut vreodata. Se prepara insa usor si este, se pare, extrem de deosebit ca gust si aroma, asa ca merita, cu siguranta, incercat.
Lamaile murate sunt un ingredient comun mai ales in bucataria marocana, dar si in alte bucatarii influentate de cea araba. Marocanii folosesc aceste lamai pentru a da gust si aroma taginelor. Tagina este, deopotriva, numele unui vas cu forma caracteristica, ca si numele unui fel de mancare preparat in acest vas. Dar, despre tagine, vom vorbi alta data; sa revenim la lamaile noastre. Mancarea marocana nu ar fi ceea ce este fara acest ingredient, care, din cate stiu, nici nu poate fi substituit decat cu… el insusi.
(mai mult…)

Citeste tot