laptuca | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Foarte pe scurt despre salatele verzi

Voi începe acest mic articol încercând să clarific unele lucruri legate de terminologie. Din păcate, în limba noastră, folosim acelaşi cuvând, „salată”, pentru a denumi atât un preparat culinar extrem de versatil, ce poate fi preparat în mii de variante, cât şi o categorie de plante comestibile în stare crudă, cu frunze de diverse culori, dar mai ales verzi, numite şi lăptuci. Uneori, lăptucile, împreună cu alte plante ale căror frunze sunt folosite la prepararea de salate verzi, sunt numite şi „frunzoase”.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (6)

Lăptucile erau, aparent, destul de populare. Au rămas descrieri provenite de la o delegaţie florentină, care a vizitat Constantinopolul în 1439, conform cărora împăratul Ioan al VIII-lea Paleologul, ca şi ceilalţi curteni, s-au desfătat cu ele, mâncându-le alături de carne şi umplându-şi farfuriile chiar de mai multe ori.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de taitei cu ierburi proaspete

Taiteii de orez se gatesc extrem de repede si de simplu si sunt foarte potriviti ca sa formeze baza unei salate in care restul ingredientelor aduc aroma si gust. Taiteii fac salata satioasa, ii dau substanta si greutate, si preiau bine gustul dressing-ului.

Salata aceasta se poate servi ca gustare, ca fel de sine statator la un pranz usor sau la o cina de vara, sau ca insotitor de nadejde al unui stir-fry pe baza de pui, peste sau fructe de mare.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata Fattoush

Fattoush (fattush, fatush, fattouche) este o salata originara din Levant ce apartine unei familii de preparate numite “fatta”, ce contin ca ingredient de baza paine veche de cateva zile. Salata Fattoush contine bucati de lipie (paine de tip “pitta”) si diferite legume si frunzoase.
Salata Fattoush
(mai mult…)

Citeste tot