lecitina | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre ciocolată (2)

Prepararea ciocolatei
Din păstăile de cacao se pot prepara multe varietăţi de ciocolată. Ciocolata, în cea mai pură formă a sa este doar boabe de cacao pisate într-o piuă. Cum ceea ce se poate obţine astfel are o textură foarte grosieră, astăzi se folosesc maşini cu valţuri mari, care pot măcina boabele de cacao astfel ca să se obţină o pastă groasă. În cele din urmă, se obţine o masă de cacao pură, de consistenţă lichidă, groasă. Odată uscată, această ciocolată se numeşte ciocolată amară, neagră, neîndulcită. Este foarte concentrată şi, în general, nici nu se consumă în această formă.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele untului – partea 2

Prepararea tradiţională a untului
În România, ca şi în alte ţări, mai există locuri unde untul se prepară în mod tradiţional, ca acum câteva sute de ani, adică direct prin smântânirea naturală a laptelui. Se obţine ceea ce este numit „unt ţărănesc”, adică un unt cu conţinut ridicat de apă, cu gust uşor acrişor şi cu o conservabilitate redusă.
(mai mult…)

Citeste tot