Lee Kum Kee | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre uleiul brun de susan

Oricine a gătit vreodată preparate chinezeşti ştie că are nevoie de un minim de ingrediente pentru a obţine, cât de cât, ceva autentic. De altfel, chinezii înşişi şi-au definit, cum spun cărţi scrise încă din timpul dinastiei Song (între 960-1279), adică încă de acum circa 1000 de ani, cele 7 necesităţi zilnice: combustibil, grăsime pentru gătit, orez, sare, sos de soia, ceai, oţet de orez.
Ulei brun de susan
Aş mai adăuga faptul că, la imensitatea teritoriului Chinei şi la diversitatea sa etnică, doar câteva ingrediente se întâlnesc absolut în toate bucătăriile regionale: printre ele, în afară de necesităţile listate mai sus, ceapa verde, ghimbirul, usturoiul şi varza.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre toban jiang

„Toban jiang” (sau „dou ban jiang” ori „doban jiang”) este un sos gros, sau o pastă, preparată din fasole fermentată, ardei iuţi şi alte câteva adausuri. Este un condiment specific bucătăriei din Sichuan, preferata mea între bucătăriile regionale din China. Mulţi spun că această pastă este „sufletul” bucătăriei sichuaneze; multe preparate din Sichuan nu se pot, pur şi simplu, găti fără toban jiang.
Am mai atins pe acest blog tema unor condimente preparate pornind de la o bază de fasole fermentată şi cred că, înainte de a porni discuţia despre toban jiang, poate nu ar strica o mică trecere în revistă generală.
(mai mult…)

Citeste tot