limeta kaffir | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)

Acest preparat este, intr-un fel, ruda thailandeza a mancarurilor europene denumite “alla cacciatore” si “chasseur”. Este un curry rustic, de padure, sau de jungla, ca sa fim mai precisi, si era preparat in mod traditional cu ceea ce se gasea usor intr-o gospodarie situata la liziera arborilor.
Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)
Un astfel de curry provine din nordul Thailandei, o zona care pana acum cateva zeci de ani era aproape izolata de capitala, si unde, din cauza climei, laptele de cocos, ingredientul prezent in multe alte tipuri de curry-uri specifice centrului si sudului tarii (curry verde, rosu, panaeng, massaman), este greu de gasit. A fost, pana nu demult, un ingredient rar si scump, peste posibilitatile majoritatii locuitorilor din zona nordica. Curry-urile locale foloseau apa in locul laptelui de cocos.
(mai mult…)

Citeste tot

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, pe blog, o reteta simpla a unui astfel de curry.

Rustic sau nu, si acest gaeng porneste tot de la o pasta de curry, una pe care inca nu am discutat-o pe blog. Profit de ocazie pentru a va oferi o varianta de reteta.
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Prepararea ei dureaza cam 15-20 minute si trebuie sa asudati un pic, lucrand la piua si pisalog. Celor mai comozi, sau mai grabiti, le ofer o varianta de rezerva: pasta de curry de jungla poate fi socotita o varianta a pastei de curry rosu, asa ca o puteti inlocui cu aceasta. Asigurati-va insa ca pasta de curry rosu contine si krachai, caci acesta este ingredientul care, spun pasionatii, da aroma caracteristica unui curry de jungla.

Aceasta pasta se gateste in cele mai multe variante de curry de jungla prin mijotare (fierbere molcoma), timp de 5-10 minute. Cu cat este mijotata mai mult, cu atat gustul sau se dezvolta mai bine, si se maturizeaza. Pe langa gust, aroma si culoare, pasta de curry are si calitatea de a da sosului si consistenta; cu alte cuvinte, il ingroasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry panang de creveti

Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este un preparat relativ uscat, foarte parfumat si cu iuteala redusa.
Denumirea sa provine din cea a statului malaezian Penang, situat in sudul Thailandei. Originea acestui tip de curry este malaeziana, dar thailandezii l-au adaptat propriului gust.
Curry panang de creveti
Reteta traditionala continea carne de vita, dar exista variante foarte populare care folosesc pui, porc, rata, peste sau fructe de mare. De obicei acest curry contine doar carne, desi exista si variante mai bogate, cu adaus de legume.
(mai mult…)

Citeste tot