limeta kafru | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cum se găteşte cu ierburi aromate

Fie că le numim „verdeţuri”, „ierburi aromate”, sau, simplu, doar „ierburi”, folosirea lor la gătit este una dintre metodele cele mai simple de a adăuga savoare preparatelor. Aceste frunzuliţe şi tulpini pot da arome slabe şi subtile, sau intense şi robuste, oferind complexitate unei diversităţi mari de preparate.
(mai mult…)

Citeste tot

Kroeung – pastă de curry cambodgiană

Bănuiesc că unii dintre dvs. o să vă miraţi ca aduc în discuţie bucătăria cambodgiană, căci ceea ce se ştie la noi despre Cambodgia se rezună la khmeri roşii, foamete, mizerie, insecuritate, eventual complexul de temple de la Angkor Wat. M-am lovit de aceste prejudecăţi atunci când am vizitat Cambodgia, iar toate rudele şi prietenii se mirau, foarte îngrijoraţi: “păi acolo te duci tu, la khmerii roşii?”. Nu mai conta că aceştia au dispărut practic de 25 de ani. Oamenii erau “setaţi” pe o realitate închipuită, nu pe una reală.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry thailandez de peste

Daca in articolul anterior, referitor la marinare, i-am laudat pe asiatici ca folosesc des procedeul si ca au, in consecinta, o bucatarie simpla, gustoasa si aromata, m-am gandit sa si exemplific marinarea prin cateva retete. Iata o reteta extrem de parfumata, care ii va bucura pe amatorii de curry. Este simpla si rapida, singurul inconvenient fiind faptul ca unele dintre ingrediente se gasesc greu pe piata noastra. De aceea am propus si cateva substituiri.

(mai mult…)

Citeste tot

Tom Yum Goong – Supa de creveti iute-acrisoara

Tom yum, sau tom yam, este numele a doua sume similare, preparate in Thailanda si, respectiv, in Laos. In timp ce putini au auzit de varianta laotiana, cea thailandeza cu creveti este populara in intreaga lume si considerata unul dintre simbolurile acestei fabuloase bucatarii. A devenit, de asemenea, unul dintre lucrurile exportate de cultura thailandeza, caci este des intalnita si in Malaezia, Singapore, Indonezia, Myanmar.

Thailandezii sunt, pur si simplu, indragostiti de aceasta supa. Am avut ocazia sa-i vad gatind-o si sa o gatesc eu insumi la Bangkok, si va pot spune ca experienta este deosebita. Thailandezii o privesc cu aceeasi consideratie cu care apreciem noi sarmalele.
Mi-am adus de la Bruxelles frunze de limeta kafru congelate, lemongrass conservat si galangal uscat. Nu sunt ceea ce ar folosi un thailandez la el acasa, dar sunt destul de bune.
(mai mult…)

Citeste tot

Uluitoarea Cambodgie – partea 4

Cu coşniţa în Phnom Penh
M-am tot luat cu altele şi am neglijat să continuu descrierea periplului meu cambodgian. În episoadele anterioare vă povestisem că am ajuns în Cambodgia în Siem Reap, venind de la Bangkok. Din Siem Reap am luat apoi un avion spre Phnom Penh unde am ajuns după o călătorie scurtă şi fără amintiri.
Piata in Phnom Penh
(mai mult…)

Citeste tot

Paste de curry thailandeze

Pastele de curry sunt ingrediente definitorii pentru bucătăria thailandeză, şi pentru bucătăriile etnice influenţate de aceasta (paste similare de curry se folosesc şi în Laos, Cambodgia, Vietnam, Myanmar, Indonezia).
Există foarte multe tipuri de paste de curry, cele mai populare fiind cele trei denumite după culoarea lor (roşie, verde şi galbenă), la care se adaugă pasta de curry panaeng (sau panang) şi cea masaman, plus alte câteva tipuri (pastă acrişoară, liang şi de ardei iuţi prăjiţi).
(mai mult…)

Citeste tot

Cu ce pot inlocui unele ingrediente in bucatarie – Substituenti

Cu ce pot sa inlocuiesc unele mirodenii, mai greu de gasit?

Nu gasesti ingredientul necesar intr-o anumita reteta?

Unele ingrediente sunt greu, sau practic imposibil de gasit pe piata romaneasca. Ele pot fi substituite cu ceea ce se gaseste in mod regulat.

Bineinteles, substituentii nu pot avea gustul si aroma identice cu originalele, dar va vor oferi o aproximatie mai mult decat decenta.
(mai mult…)

Citeste tot