limeta | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

Rulourile din hartie de orez – sau pachetelele, cum mai sunt numite – crude sau prajite in ulei sunt populare in intreaga Asie de Sud-Est. Vietnamul nu face exceptie, propunand o serie impresionanta rulouri cu diferite umpluturi, servite aproape obligatoriu cu celebrul sos nuoc cham, nelipsit de pe masele locuitorilor centrului si sudului tarii.
Rulouri-cu-creveti-si-sos-nuoc-cham
Varianta de fata, gatita, prezentata si servita la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului “Cina in stil vietnamez” este caracterizata printr-o umplutura foarte aromata, usoara si gustoasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine

In aceasta reteta de inspiratie thailandeza, somonul este gatit prin posare intr-un lichid aromat (un procedeu potrivit pentru alimentele delicate, asa cum sunt unele legume, pestele, fructele de mare si pieptul de pui), dupa care este servit intr-un sos pe baza de lapte de cocos, bine aromatizat, alaturi de un orez Jasmine parfumat.
Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine
Pestele este delicat si suculent, foarte fraged; ghimbirul, putin picant si citric, impreuna cu usturoiul si pasta de curry sunt bine integrate in laptele de cocos, dulce si parfumat.
Toppingul de ceapa verde, completat sau nu cu firisoare de ghimbir si ardei iute, vine cu o nuanta proaspata si ierboasa.
Aceasta reteta a fost prezentata la GUXT, cu ocazia unui eveniment privat.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu kacang – Sos de arahide pentru satay

Bumbu kacang este un superb sos de arahide, picant, aromat si condimentat, conceput in special pentru a fi servit alaturi de frigaruile de tip satay.
Satay, sau sate, este un termen care denumeste frigaruile preparate in Indonezia, Singapore, Malaezia, Thailanda etc. Acest tip de preparate se gateste mai ales pe strada si se serveste fierbinte, insotit de un sos pe baza de arahide, ardei iuti si (multe) alte arome.
Sosuri de arahide se mai intalnesc si in alte culturi, ca cele din Olanda, Vietnam, China, Filipine, ba chiar si din Africa si Orientul Mijlociu.
Bumbu kacang - Sos de arahide pentru satay - Radu Popovici
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal terasi

Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria indoneziana si este folosit pentru a da iuteala, complexitate si adancime gustului unei game largi de preparate. Ca toate sambalurile, ingredientul de baza al retetei este ardeiul iute. Sambal terasi foloseste ardei itui proaspeti, rosii si verzi.
Sambal terasi
Multi il compara cu “analogul” sau malaezian, sambal belacan. Pastele fermentate de crveveti, cele care si dau, de fapt, numele acestor condimente, terasi respectiv belacan, sunt adesea folosite ca substitut una pentru cealalta.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata birmaneza de gogonele

In fosta Birmanie, actualul Myanmar (nu stiu de ce, dar mi se pare ciudat sa spun ca o reteta este… myanmareza; parca este mai firesc s-o numesc birmana, sau birmaneza), se mananca picant si iute.
Salata birmaneza de gogonele
Reteta aceasta foloseste tomate verzi, cu alte cuvinte, gogonele. Acestea sunt la noi un ingredient destul de neglijat. Le bagam in seama doar cand vine vremea muraturilor, desi au un gust acrisor-dulceag si o aroma proaspata, fructat-ierboasa, care le fac potrivite pentru salate.
(mai mult…)

Citeste tot