limeta | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

Rulourile din hartie de orez – sau pachetelele, cum mai sunt numite – crude sau prajite in ulei sunt populare in intreaga Asie de Sud-Est. Vietnamul nu face exceptie, propunand o serie impresionanta rulouri cu diferite umpluturi, servite aproape obligatoriu cu celebrul sos nuoc cham, nelipsit de pe masele locuitorilor centrului si sudului tarii.
Rulouri-cu-creveti-si-sos-nuoc-cham
Varianta de fata, gatita, prezentata si servita la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului “Cina in stil vietnamez” este caracterizata printr-o umplutura foarte aromata, usoara si gustoasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine

In aceasta reteta de inspiratie thailandeza, somonul este gatit prin posare intr-un lichid aromat (un procedeu potrivit pentru alimentele delicate, asa cum sunt unele legume, pestele, fructele de mare si pieptul de pui), dupa care este servit intr-un sos pe baza de lapte de cocos, bine aromatizat, alaturi de un orez Jasmine parfumat.
Somon cu lapte de cocos si orez Jasmine
Pestele este delicat si suculent, foarte fraged; ghimbirul, putin picant si citric, impreuna cu usturoiul si pasta de curry sunt bine integrate in laptele de cocos, dulce si parfumat.
Toppingul de ceapa verde, completat sau nu cu firisoare de ghimbir si ardei iute, vine cu o nuanta proaspata si ierboasa.
Aceasta reteta a fost prezentata la GUXT, cu ocazia unui eveniment privat.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu kacang – Sos de arahide pentru satay

Bumbu kacang este un superb sos de arahide, picant, aromat si condimentat, conceput in special pentru a fi servit alaturi de frigaruile de tip satay.
Satay, sau sate, este un termen care denumeste frigaruile preparate in Indonezia, Singapore, Malaezia, Thailanda etc. Acest tip de preparate se gateste mai ales pe strada si se serveste fierbinte, insotit de un sos pe baza de arahide, ardei iuti si (multe) alte arome.
Sosuri de arahide se mai intalnesc si in alte culturi, ca cele din Olanda, Vietnam, China, Filipine, ba chiar si din Africa si Orientul Mijlociu.
Bumbu kacang - Sos de arahide pentru satay - Radu Popovici
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal terasi

Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria indoneziana si este folosit pentru a da iuteala, complexitate si adancime gustului unei game largi de preparate. Ca toate sambalurile, ingredientul de baza al retetei este ardeiul iute. Sambal terasi foloseste ardei itui proaspeti, rosii si verzi.
Sambal terasi
Multi il compara cu “analogul” sau malaezian, sambal belacan. Pastele fermentate de crveveti, cele care si dau, de fapt, numele acestor condimente, terasi respectiv belacan, sunt adesea folosite ca substitut una pentru cealalta.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata birmaneza de gogonele

In fosta Birmanie, actualul Myanmar (nu stiu de ce, dar mi se pare ciudat sa spun ca o reteta este… myanmareza; parca este mai firesc s-o numesc birmana, sau birmaneza), se mananca picant si iute.
Salata birmaneza de gogonele
Reteta aceasta foloseste tomate verzi, cu alte cuvinte, gogonele. Acestea sunt la noi un ingredient destul de neglijat. Le bagam in seama doar cand vine vremea muraturilor, desi au un gust acrisor-dulceag si o aroma proaspata, fructat-ierboasa, care le fac potrivite pentru salate.
(mai mult…)

Citeste tot

Moo pan kon thot – Chiftele thailandeze din carne de porc

Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba, muschiulet sau file, ceea ce mi se pare o greseala, caci chiftelele fara un pic de grasime, ma iertati, dar nu au gust si se usuca la gatit.
Alte variante propun amestecarea carnii de porc (slaba sau nu) cu carne de crabi, din conserva, sau cu creveti tocati marunt.
Eu am preferat sa pastrez reteta “porceasca” si am folosit o carne grasuta, care promitea o ulterioara suculenta ademenitoare.
Moo pan kon thot - Chiftele thailandeze din carne de porc
(mai mult…)

Citeste tot

Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti

Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu mai mult sau mai putin sos, denumite generic, de catre occidentali, curry.
Reteta de fata va ofera un preparat acrisor-picant, si este folosita preponderent pentru peste si fructe de mare, sau legume.
Gaeng som goong
Este un curry foarte deosebit de cele pe baza de lapte de cocos (aveti pe blog exemple de curry-uri rosu, galben, verde, panaeng, massaman). Daca la curry-urile enumerate in fraza anterioara pastele de curry se prajesc, aici pasta de curry se fierbe. Avem de-a face cu un preparat robust, chiar taranesc daca vreti, specific mai mult regiunilor centrale ale Thailandei. Gusturile sunt intense, iar aromele sunt mai puternice si mai “taioase”. Finetea nu este o caracteristica ce ar putea fi alaturata unui astfel de curry, dar acest lucru nu-l face mai putin gustos. Este excelent pe timp de vara, dar nu cade rau nici iarna. Cu atat mai multe motive sa-l incercati.
(mai mult…)

Citeste tot

Yaki-gyoza

Gyoza denumeste in japoneza un tip de coltunasi, umpluti cu diferite variante de amestecuri de legume, fructe de mare, peste, porc, pui, oaie sau vita. Acesti coltunasi, odata umpluti, se pot gati in mai multe feluri: prajiti in tigaie si apoi inabusiti in aburi, caz in care se numesc “yaki-gyoza”, fierti molcom in apa, adica “sui-gyoza”, si prajiti in baie de ulei, cand sunt numiti “age-gyoza”.
Yaki-gyoza
Odata gatite, gyozele se servesc cu diferite dipuri, de obicei pe baza de sos de soia; si aici puteti improviza, folosind ingredientele astfel ca sa obtineti sosuri cu gust predominant sarat, dulce, acrisor sau picant, dupa cum va convine.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de creveti cu pui si mango

La GUXT Costel Clipescu si cu mine ne-am “jucat” cu ingredientele pe care le aveam la indemana dorind sa preparam o salata cu influente mixte, mediteraneene si asiatice. Am obtinut un preparat frumos colorat si decorativ,- o salata s-o mananci din ochi, cum se spune -, cu gust usor picant si acrisor, si cu un contrast de texturi interesant: ceva marcat MediterAsia.
Salata de creveti cu pui si mango
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati in stil thailandez

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente specifice sud-estului Asiei: pasta de curry, ghimbir, orez cu bob rotund, lipicios, limeta si sos de peste. Ingredientele sunt exotice, dar nu de neatins. Cu putin noroc le puteti gasi in supermarketuri si nici macar nu sunt scumpe.

Carnatii de fata sunt picanti si plini de aroma, satiosi dar deloc grei, deliciosi gatiti pe gratar, in tigaie sau la cuptor. Aromele citrice si picante ii fac sa fie “simpatici” chiar si pe timp de vara, asa ca aveti oricand ocazia sa le dati o sansa.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 12
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12