limeta | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Bulete de orez picante

Am publicat multe retete asiatice din care v-ati putut da seama de importanta orezului in gastronomia din acea zona. Nu este de mirare ca exista multe moduri in care asiaticii refolosesc orezul fiert ramas din ziua anterioara. Unele astfel de retete au aparut si pe acest blog, dintre ele cea mai cunoscuta fiind, probabil, nasi goreng.

Reteta de fata propune o abordare mai deosebita. Aceste bulete refolosesc si ele orezul fiert, dar in alt mod. Buletele rezultate sunt gustoase si crocante si se pot servi ca atare, sau alaturi de un dip aromat si condimentat.
(more…)

Citeste tot

Laab

Laab, sau larb, este o salata care face faima orasului Chiang Mai, al doilea oras al Thailandei, dupa Bangkok. Chiang Mai este situat in nord-estul tarii, aproape de granita cu Laos, zona in care bucatariile thailandeza si laotiana s-au influentat reciproc. Laab se poate prepara cu carne de pui, curcan, rata, vita sau porc.

(more…)

Citeste tot

Pui dulce-iute cu ciuperci

Dupa vizita la Ki-Life, unde am dat nas in nas cu atatea produse asiatice, s-a intamplat un lucru previzibil: m-a palit dorul de gatit. Va propun astazi o reteta coreeana, cu adevarat deosebita. Desi are o lista lunga de ingrediente, nu este deloc complicata si nici mare consumatoare de timp.

Preparatul final este extrem de gustos si indeajuns de neobisnuit ca sa merite efortul de a va surprinde in mod placut familia sau prietenii.
(more…)

Citeste tot

Inghetata picanta

Sper sa nu ma injurati pentru aceasta reteta, eu sunt primul care recunoaste ca nu este o reteta pentru toata lumea. Dar, asa cum spunea o doamna pe acest blog, eu sunt sursa ei principala de retete “exotice” (exotic insemnand nu doar indepartat, ci si ciudat sau neobisnuit; cu alte cuvinte, ciorba noastra de burta ar fi exotica in Caraibe), ceea ce inseamna ca aceasta reteta se potriveste cu specificul blogului meu si cu modul meu de a gandi retetele.

(more…)

Citeste tot

Pui jamaican cu fructe

Aceasta reteta are si varianta video

Supermarketurile au inceput sa ofere o gama relativ diversificata de fructe exotice. Pe unele am avut ocazia sa le gust deja, in special in calatorii, pe multe altele abia incep sa le descopar. Le degust crude, dar si gatite, bucataria jamaicana fiind una dintre cele care le foloseste din plin.

Va propun o reteta pe baza de carne de pui, gatita cu o garnitura de fructe exotice condimentate. Nu este doar inedita si plina de culoare, ci exceleaza si la capitolul aroma-gust.
(more…)

Citeste tot

Pui Jerk

Jerk este un amestec de condimente (de tip pasta, sau praf) specific jamaican, ale carui ingrediente caracteristice sunt ienibaharul, sarea si ardeii iuti. Exista nenumarate variante de jerk, functie de condimentele suplimentare adaugate. In mod traditional, carnea marinata si asezonata cu jerk se gateste pe gratar, folosind chiar lemn de ienibahar pentru un plus de aroma.

(more…)

Citeste tot

Peste in crusta de nuca de cocos

Iata o alta reteta gatita de mine la “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”. Foarte aromata, de la nuca de cocos, si cu un gust extrem de “rotund” si de complex, care se datoreaza sosului. Acesta este o dovada a influentei emigrantilor chinezi asupra bucatariei jamaicane, caci foloseste atat sos de soia, cat si abordarea, tipic asiatica, a celor 5 gusturi unite pentru a oferi o savoare deosebita.

(more…)

Citeste tot