limoncello | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mâncătorii de paste

Dacă vă număraţi printre cei care preferă oraşe ca Viena, Frankfurt sau Zurich, este posibil ca Napoli să nu vă placă. Nu este caracterizat, nici pe departe, de curăţenia cvasi-farmaceutică din oraşele germano-austriece-elveţiene şi nici nu pare a fi guvernat de aceleaşi legi, fie ele juridice, fie naturale. Este un oraş aglomerat, destul de murdar, plin de „cicatricele” lăsate de nenumăratele străzi şi imobile aflate în reparaţie, cu o circulaţie haotică, demnă de Istanbul sau Bangkok, cu câini vagabonzi şi cerşetori.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria siciliană – o „fiertură” cu multe arome (2)

Roata istoriei s-a învârtit încă o dată pentru Sicilia, iar arabii au fost alungaţi de normanzi în 1091. Înţelepciunea conducătorilor normanzi a constat în faptul că au preluat multe dintre instituţiile organizate de arabi. În următorii 100 de ani Sicilia a ajuns cel mai bogat dintre statele europene, mai stabil financiar şi mai înfloritor chiar decât Anglia, Franţa şi Imperiul German.
În domeniul culinar contribuţia normandă a fost foarte slabă, cel mai important aliment impus de ei fiind codul sărat, numit de sicilieni „stoccafisso”.
(mai mult…)

Citeste tot