ma la | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre sosul guai wei

Acum câţiva ani, mă documentam despre sosurile asiatice iuţi şi picante, preparate pe bază de ardei iuţi. Materialul găsit a fost destul de bogat şi de variat. Am dat întâmplător şi peste un singur mic articol despre guai wei; acesta mi s-a părut insuficient ca documentare şi, sincer să fiu, destul de neclar, aşa că mi-am notat să revin asupra subiectului atunci când documentaţia referitoare la el va fi mai lămuritoare.
(mai mult…)

Citeste tot

Creveti in stil Szechuan

In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca o gatiti fara sa schimbati o iota, veti avea gura in flacari si veti transpira din belsug.

Probabil ca un italian (dar nu un creol, mexican, thailandez, indian etc.) s-ar lua cu mainile de cap vazand cantitatile de usturoi si ardei iute alaturate crevetilor care, conform culturii din peninsula in forma de cizma, trebuie mancati cat mai natur, cu sosuri light si cu o condimentare discreta. Suscriu la parerea lor, dar, ca romanul impartial, nu ma dezic nici de alte culturi culinare, care au cu totul alta abordare.
Creveti in stil Szechuan
Bucataria din Szechuan, importanta cultura culinara regiunala a Chinei (preferata mea, de fapt), este vestita pentru cantitatile mari de ardei iuti si usturoi pe care le foloseste. La acestea se adauga piperul de Szechuan, un ingredient iute (dar nu atat de iute ca piperul negru), cu accente sarate si salcii, care induce o usoara si placuta amorteala a limbii.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui Chengdu

Este o reteta apartinand bucatariei din regiunea Sichuan, una dintre marile scoli culinare chinezesti. Chengdu este capitala Sichuan-ului nu numai din punct de vedere administrativ, ci si culinar. Reteta foloseste piper de Sichuan, un condiment caracteristic bucatariei din zona. Gustul sau este mai putin iute decat cel al piperului negru, iar iuteala sa, lenta in a se manifesta, un pic citrica si camforata, este gadilitoare, dand o usoara senzatie de amortire a limbii, foarte placuta si interesanta.

(mai mult…)

Citeste tot