Malabar | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry Malabar de creveti

Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de faptul ca aveam in congelator un pachet de frunze de curry si am incropit acest curry, preparat cu lapte de cocos. Sa nu va sperie multitudinea ingredientelor, cam asa gatesc indienii. Reteta este insa foarte simpla si cu adevarat deosebita.

(mai mult…)

Citeste tot

Aromele istoriei (3)

Piperul, regele condimentelor

Ce parere ati avea despre un indraznet negustor din secolul XVI, care a initiat ceea ce este, poate, cel mai ciudat cod al imbracamintii: haine fara buzunare si fara maneci. Aceasta era „toaleta” docherilor venetieni. Se pare ca lucratorii isi indesau prin haine piperul, cea mai pretioasa mirodenie de la bordul navelor.
Boabe de piper negru
Atat de pretioasa, incat piperul era mai valoros decat aurul si reprezenta o valuta mai solida si mai sigura, din moment ce monezile adevarate nu erau standardizate si contineau procente diferite de metal pretios. Oamenii isi faceau adesea platile in piper, iar din punct de vedere legal, datoriile in bani puteau fi sterse contra unei cantitati potrivite de piper. Familiile isi inzestrau fetele cu zestre formata din condimente si nu era un lucru neobisnuit ca un nobil sa faca o mezalianta de dragul piperului.
(mai mult…)

Citeste tot