malturi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Berile stil Kellerbier, Zoiglbier, Zwickelbier

În traducere, “kellerbier” înseamnă “bere de pivniţă”, cu referire la perioada de maturare la rece, numita “lagering”, şi denumeşte un stil de bere nefiltrată, bineînţeles de tip lager; este de obicei o bere puternic aromatizată cu hamei.

Kellerbier - sursa foto: www.germanbeerinstitute.com

Kellerbier – sursa foto: www.germanbeerinstitute.com


O kellerbier se poate prepara la diverse concentraţii alcoolice, dar cele mai multe au o tărie de tip Oktoberfestbier- Märzenbier, de 5-5,3%. Cel mai adesea kellerbier are culoarea ambrei, eventual cu reflexii roşiatice, ca rezultat al conţinutului de malţuri uşor caramelizate (malţuri Munchen).
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil “malt wine” şi ”old ale”

Berile stil “malt wine”
„Malt wine” s-ar putea traduce ca „vin de malţ”, deşi acest stil de bere nu are mai nimic de-a face cu vinul. Shakespeare afirma că „un quart de ale este o masă demnă de un rege”, afirmaţie contrazisă însă de faptul că începând cu anul 1066, cel al cuceririi normande, regii Angliei erau nu doar vorbitori de franceză medievală, dar şi educaţi în spiritul culturii franceze din epocă. Printre altele, acest lucru însemna că erau băutori de vin, nu de bere.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Berliner Weisse

Se spune – şi zău că mi-ar plăcea ca ceea ce se spune să fie adevărat, căci îmi plac poveştile frumoase – că, la intrarea în Berlin, în timpul războiului napoleonian franco-prusian, trupele franceze au fost plăcut surprinse să găsească un înlocuitor, chiar dacă mai slab alcoolizat, al iubitei lor şampanii. Probabil această poveste se referă doar la ofiţeri, căci nu cred că trupeţii lui Napoleon gustaseră prea des şampanie în viaţa lor.

Berliner Weisse - sursa foto: amuseastray.wordpress.com

Berliner Weisse – sursa foto: amuseastray.wordpress.com


(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Pilsner (1)

De când am deschis micul meu restaurant, mi-am dat seama că publicul larg este mai mult sau mai puţin confuz în ce priveşte unii termeni legaţi de bere. Mulţi cred că „ale” este o altă băutură decât „bere” şi că termenul „lager” denumeşte exclusiv un stil de bere. Este adevărat că au apărut pe piaţă beri etichetate ca „premium lager” sau „pale lager”, dar aceştia sunt doar termeni de marketing, şi nu denumesc nici stiluri şi nici tipuri de bere.
Beri stil Pilsner
(mai mult…)

Citeste tot

Primátor Stout

Astazi a venit randul unei beri decente, de buna calitate, preparata in Cehia, in orasul Náchod, berificata in stilul stout englezesc. Berarii de la Primátor s-au remarcat in ultimii ani producand beri de buna calitate, la preturi foarte accesibile.
Primator Stout
(mai mult…)

Citeste tot

Primátor Exkluziv 16%

Va voi prezenta astazi o noua bere interesanta, cu un bun raport pret-calitate, provenita de la una dintre cele mai interesante berarii din Republica Ceha. Bucurestenii o vor putea degusta la Bistro GUXT, singura sau alaturi de o gama destul de larga de preparate.
Primátor Exkluziv 16%
(mai mult…)

Citeste tot

Primator Double 24%

Daca mi-ar fi spus cineva, in urma cu doar cateva luni, ca exista beri de desert, as fi crezut ca ma ia la misto. Ma rog, daca este sa fiu complet onest, in urma cu cateva luni eu stiam despre bere doar ca este o chestie apoasa, amaruie, care se bea rece, si numai atunci cand iti este sete si vrei sa bei ceva cu putin alcool, adica nu apa chioara.
Primator Double 24%
(mai mult…)

Citeste tot

Primátor India Pale Ale

V-am povestit intr-un articol trecut despre India Pale Ale ca stil de bere. Desi pot afirma ca, cel putin in acest moment, IPA nu este chiar stilul meu favorit, nu pot sa nu recunosc ca ofera unele dintre cele mai interesante beri pe care le-am baut vreodata.
Primátor India Pale Ale
(mai mult…)

Citeste tot

Principii de asociere a berii cu mâncarea

Încă de la bun început doresc să precizez că prin “bere” nu înţeleg deloc lichidul apos care umple rafturile supermarketurilor, fie el îmbuteliat în PET-uri sau doze. Acestea nu mă interesează şi, fără să exagerez, chiar mi-aş dori să uit că există. Vreau să vă vorbesc despre berea adevărată, cea care poate transforma o masă decentă într-una memorabilă.

Sursa foto: www.homemadeholiday101.com

Sursa foto: www.homemadeholiday101.com


(mai mult…)

Citeste tot

Cum se face berea

Am încercat să găsesc un cuvânt care să traducă termenul englezesc „brewing”, ce denumeşte fabricarea berii. Pentru vinuri există substantivul „vinificare” şi verbul „a vinifica; „berificare” şi „a berifica” nu-mi sună rău deloc, chiar dacă nu există în DEX.

Cum spuneam şi cu alte multe ocazii, nu sunt un profesionist al berii, ci doar un amator pasionat. Nu cred că avem în terminologia de specialitate un „brewing” românesc, aşa că voi folosi „berificare” în loc de „producerea berii”. Este mai scurt şi sună mai nostim. Dacă cineva cunoaşte un alt termen, aflat deja în jargonul de specialitate, voi fi bucuros să renunţ la „berificare”. Până atunci…
(mai mult…)

Citeste tot