mancare stradala | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (3)

Balik Pazari – Piaţa de peşte

Istoria spune că turcii otomani au apărut în Asia Centrală, de unde au migrat în Anatolia, în secolul al XI-lea. Expansiunea lor spre Balcani şi centrul Europei, ca şi spre Levant, nordul Africii, Asia Centrală etc. a avut loc în secolele următoare.

Au fost, la origine, un popor locuind o zonă fără ieşire la mare, migrând apoi tot într-o astfel de regiune. Peştele nu a fost la începuturi un aliment cu care să fie familiarizaţi şi pe care să ştie să-l gătească. Unii istorici afirmă că această situaţie avea să persiste nu mai puţin de 100 de ani după cucerirea Constantinopolelui; mai mult, unele surse indică faptul că turcii au dispreţuit mult timp peştele ca aliment.

(mai mult…)

Citeste tot

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (2)

Mâncarea stradală
În toate călătoriile mele am remarcat că în toate oraşele ce deţin un capital cultural mâncarea este unul dintre elementele cheie, reprezentative pentru culoarea locală. Mi-aş fi dorit să scriu un mic articol despre mâncarea stradală din Istanbul. Am ajuns să scriu doar aceste rânduri, care sunt departe de dorinţa mea iniţială; nu este vina oraşului, ci a mea, căci plecasem pe o idee greşită.

(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (8)

Am si astazi, pentru dvs., o fotografie interesanta. Iata o imagine, luata noaptea, dintr-o piata din Taiwan. Pietele sunt in unele parti ale Asiei un adevarat magnet pentru turisti. Ele functioneaza si seara tarziu, uneori chiar noaptea, si indiferent de profilul pietei exista zeci de tarabe care ofera gustari. Gratarele de tot felul, inclusiv frigaruiule, sunt la mare pret.

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (5)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, unele dintre ele interesante, multe foarte frumoase.

Iata o fotografie din Vietnam, facuta in orasul Ho Chi Minh (fostul Saigon) si reprezinta orez colorat extrem de frumos si de exotic, care face parte din mancarea gatita si oferita spre consum pe strada, una dintre caracteristicile culturilor gastronomice din Asia de Sud-Est.

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (2)

Fotografia de mai jos este facuta la Bangkok, in decembrie 2008, seara, cand strazile orasului sunt deja pline de tarabele vanzatorilor ambulanti de mancare. „Street food”, sau mancarea de strada, este un concept definitoriu al bucatariilor din Asia de sud si sud-est. Mancarea acestora este delicioasa (am gustat-o de cateva ori) si oferita, atunci cand nu este consumata pe loc, in pungi de plastic, o modalitate lesnicioasa de a transporta acasa supele, curry-urile si salatele.

In mod traditional femeile thailandeze gatesc de 3-4 ori pe zi si folosesc doar ingrediente proaspete. In urma cu 5-10 de ani puteau inca fi vazute mergand cu cosuletul la piata, inaintea fiecarei mese, ca sa cumpere doar cele mai proaspete alimente. Astazi, frigiderele si urbanizarea au schimbat modul acesta de viata. Multe dintre femei au serviciu si nu mai au timp sa gateasca de cateva ori pe zi. Unele dintre ele prefera chiar sa cumpere ceva de mancare in drum spre casa, dupa serviciu, de la numerosii vanzatori stradali. Le poti observa usor, caci fiecare care una sau mai multe pungi cu mancare. Acestea doamne sunt numite, in gluma, „plastic ladies”.

Citeste tot