marar | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc cu chimen si cartofi noi

Imi petrec cea mai mare parte a timpului liber in noul meu “laborator”, unde am un teren de joaca fabulos. Si realmente ma joc, incercand in acelasi timp sa obtin si ceva care sa poata acoperi nevoile nutritionale ale familiei. Cele mai multe experimente se indreapta catre o fuziune intre retetele romanesti, ingrediente internationale si modalitati de asezonare si tehnici de gatit asiatice, mediteraneene si franceze.

Care ar fi scopul (in afara de distractia mea, bineinteles)? Sa obtin retete deosebite, care sa se poata gati in orice bucatarie, oricat de mica ar fi ea, cu ingrediente care se gasesc in mod regulat pe piata si fara sa folosesc cine stie ce ustensile deosebite. Cum altfel poate evolua o bucatarie, daca cei care gatesc nu experimenteaza?
(more…)

Citeste tot

Salata de orez cu somon afumat si masline

Am publicat anterior cateva retete in care orezul ramas din ziua anterioara, ca si diverse tipuri de carne, erau “reciclate” prin inglobarea in preparate ingenioase si gustoase. Toate acele variante au fost asiatice, cea mai reprezentativa dintre ele fiind cunoscuta nasi goreng.

Va propun mai jos o varianta simpla si rapida, care ar putea fi una dintre modalitatile noastre, romanesti, de a refolosi orezul. Reteta este innobilata cu somon afumat, dar se poate prepara practic cu orice fel de peste afumat. Nu va mai fi atat de fina la gust si aroma, dar va functiona mai mult decat satisfacator.
(more…)

Citeste tot

Pachetele de somon afumat cu orez

Cum v-am spus deja, sunt in renovari. Asta inseamna nu doar ca a trebuit sa ne mutam de acasa, dar si ca nu am mai gatit de vreo 3 saptamani, ceea ce ma face sa postez din “memorie”, adica din rezerva mea de retete puse deoparte exact ca sa pot acoperi astfel de ocazii. Nici nu va inchipuiti ce dor imi este de tigaile mele!

Reteta de fata este simpatica si deosebita, cu alte cuvinte va propun din nou o mica inventie, care are meritul de a fi indeajuns de decorativa ca sa va impresionati musafirii, si indeajuns de gustoasa ca sa va simtiti rasplatite eforturile. Va poftesc, deci, s-o incercati.
(more…)

Citeste tot

Andive cu salata crocant-cremoasa

Trebuie sa marturisesc ca m-am chinuit ceva sa gatesc titlul acestei retete. Imi trebuia o denumire astfel gandita incat sa o diferentieze de alte variante de retete de andive, sau salate cu mar si somon afumat din acest blog. Pana la urma, preparatul chiar este crocant, datorita marului si ardeilor grasi, si chiar este cremos, datorita amestecului de iaurt si maioneza. Mai mult, se serveste cu andive pe post de lingura! Ma rog, andiva tine nu doar loc de tacam, vine ea si cu un plus de textura si de gust.

Una peste alta, crocant-cremoasa mea se prepara foarte usor si rapid, nu arata rau si face impresie buna la musafiri. Gustul acrisor-picant, cu usoare nuante sarate si amarui, o face potrivita ca antreu, caci stimuleaza apetitul.
(more…)

Citeste tot

Muschiulet de porc cu sos de ciuperci

Dupa “baia” cu apa de trandafiri de ieri, m-am gandit ca n-ar strica sa vin cu o reteta foarte gustoasa, pe care am preparat-o pentru masa de Pasti. Cum spuneam anterior, la noi in casa nu se gateste miel, asa ca trebuie substituit cu alt fel de carne. Muschiuletul este foarte fraged, dar chiar si asa mi-am luat masuri de precautie si l-am marinat in saramura, cu o noapte inainte. A iesit foarte gustos, aromat si atat de fraged, incat se topea in gura.

(more…)

Citeste tot

Salata de mere cu somon afumat

Aceasta salata este o mica inventie speciala pentru ziua de Pasti. Ma cam saturasem de traditionalele antreuri (nu-i vorba, le-am pregatit si pe acelea!) si simteam nevoia de ceva nou, racoritor, cu gust deosebit. Este bine venita si astazi, daca vrei sa oferi stomacului un mic repaus dupa “confruntarea” cu carnea de miel.

(more…)

Citeste tot

Terina de peste

Iata o alta retea gatita de mine impreuna cu Costel Clipescu, bucatarul de la restaurantul “Peperoni” (strada Gheorghe Petrascu nr.9, langa Piata Muncii) unde, v-am povestit deja, efectuez o perioada de practica. Este o reteta interesanta, care necesita un pic de indemanare, dar care va poate rasplati eforturile prin impresia pe care o produce asupra musafirilor. Si, nu in ultimul rand, este foarte gustoasa.

(more…)

Citeste tot