marar | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Clatite Peperoni

Clatite cu carne de pui si mozzarela – Clatitele Peperoni

Nu stiu daca v-am mai spus asta, dar fac, la batranete, scoala de bucatari. Acum sunt in practica obligatorie de la sfarsitul cursului, pe care o efectuez la restaurantul “Peperoni”.

Am ales acest restaurant fiindca ii cunosc pe patroni, au un bucatar excelent, dl. Costel Clipescu, si, lucru important, este situat foarte aproape de locuinta mea, langa Piata Muncii, pe strada Gheorghe Petrascu nr.9.
Clatite Peperoni
Este mai comod pentru mine si ma bucur si de o anumita libertate. Asa se face ca, pe langa preparatele traditionale ale restaurantului, bucatarul si cu mine ne jucam cateodata facand mici inventii, el pe postul practicianului cu experienta mare, eu in postura ucenicului bine pregatit teoretic, care vrea sa acumuleze si experienta practica.

Clatitele de fata sunt o astfel de mica inovatie de care suntem destul de mandri. Sunt nu doar gustoase, ci si interesante.

Este posibil, de altfel, sa le gasiti pe viitor in meniul restaurantului Peperoni. Daca treceti pe acolo, cereti-le bucatarului si puneti-va o pila spunand ca ati vazut reteta pe blogul meu.
(more…)

Citeste tot

Salata cu paste, fasole si ciuperci

Aceasta salata este pentru cei care tin post zilele acestea si isi doresc, totusi, sa manance ceva mai deosebit si gustos. Salata este rapida, usor de preparat, iar calitatea ei consta in modul de combinare al aromelor. Rezultatul final este plin de culoare si bine echilibrat nutritional. Salata se poate servi ca gustare, dar este indeajuns de consistenta ca sa se serveasca si ca fel principal.

(more…)

Citeste tot

Vita cu ciupercute si fasole

O alta reteta simpla si destul de rapida, excelenta alaturi de sosul de vin rosu si legume, care vine cu o savoare deosebita. Este un fel de mancare satios si gustos, tocmai bun pentru vremea rece de care ne “bucuram” zilele acestea. Serviti carnea cu paine cu seminte, proaspata si cu coaja crocanta.

Cei care tin post o pot pastra pentru a-si oferi un mic “intermezzo” de vita intre Craciun si Anul Nou.
(more…)

Citeste tot

Carbonnade flamande

Aceasta tocana este una dintre emblemele bucatariei flamande. Gustul sau variaza de la o regiune la alta, functie de tipul de bere si de “bouquet garni”-ul folosit. Varianta mea combina iuteala fina a chimenului cu aroma deosebita a rozmarinului si mararului. Reteta este simpla si, desi dureaza cateva ore, timpul cat bucatarul trebuie sa fie activ este foarte scurt.

(more…)

Citeste tot

Salata cu oua de prepelita

Se apropie iarna iar eu ma despart greu de zilele calde de vara. Inainte de a ne lasa subjugati de atmosfera sarbatorilor de iarna, haideti sa incercam o salata deosebita.

Este o reteta extrem de simpla, foarte gustoasa, decorativa si plina de aroma. Textura sa este proaspata si crocanta, iar gustul foarte bogat, cu nuante sarate, dulci, acrisoare si amarui.
(more…)

Citeste tot

Curry de creveti cu marar

Aceasta reteta are si varianta video.

Mararul, denumit si “coriandru laotian”, este folosit in special alaturi de peste sau creveti. Mararul este adaugat in mancaruri doar la sfarsit, pentru aroma si culoare, la fel cum in celelalte bucatarii sud-est asiatice se foloseste coriandrul.

(more…)

Citeste tot

Salata de creveti cu orez si mar

Este o reteta simpla si decorativa, cu gust deosebit. In loc de creveti, se poate folosi si alt tip de carne gatita (scoici, peste, pui). Vegetarienii pot inlocui carnea cu boabe de fasole, din cutie, bine scurse si spalate.
Se poate folosi si orez gatit cu o zi inainte, incalzit si apoi afanat cu o furculita.

(more…)

Citeste tot

Cacik – Supa rece de castraveti cu iaurt

Cacik - Supa rece de castravete cu iaurt
Este o reteta perfecta pentru zilele calde de vara si, halal sa ne fie, nu ducem de loc lipsa de ele. Cred ca oricui ii vine greu sa dea drumul la aragaz cand afara sunt aproape 40 °C. Combinatia de iaurt cu castraveti si marar (sau menta) este una recunoscuta pentru imbinarea perfecta de gusturi si pentru efectul racoritor asupra organismului. Nu este de mirare ca diverse variante ale acestei combinatii se servesc in tari supuse „asaltului” caldurii: Grecia, Turcia, India, Iran, Irak, Liban, Siria etc.
(more…)

Citeste tot