mayasi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – Maya (3)

Ierburi, flori, fructe şi frunze aromate, ca vanilie, epazotă, achiote (seminţe de annatto), frunze de avocado, oregano mexican, ienibahar, Mansoa hymenaea (numită şi “viţă de usturoi”, o plantă căţărătoare, ale cărei flori, frunze şi rădăcini emană un miors slab de usturoi), Hoja santa (Piper auritum) etc. erau cunoscute şi cultivate pentru gătit şi în scopuri medicinale.
ienibahar
Mâncarea mai era asezonată cu fructe ale arborelui de ienibahar. Aroma lor, combinaţie de scorţişoară, cuişoare şi nucşoară, era extrem de preţuită. Ienibaharul pisat şi umectat cu sucuri de fructe era folosit la marinarea cărnii.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Maya (1)

În urmă cu ceva vreme am început un serial de mare întindere, numit „La masă cu strămoşii”. Intenţia mea era să ofer informaţii despre modul în care obţineau hrana vechile civilizaţii antice, despre ingredientele lor culinare, despre ceea ce mâncau şi, nu în ultimul rând, despre modul în care mâncarea era legată de religia şi mitologia fiecărei civilizaţii.
Dacă nu mă înşel am început cu Mesopotamia, urmând apoi China, India, Egipt, Dacia, Bizanţ. Astăzi a venit rândul civiliyației maya. Cândva vom povesti, sper, și despre Grecia, Roma și Fenicia, despre celți, incasi și azteci.
Civilizatia maya
(mai mult…)

Citeste tot