mei | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Cum se gătesc cerealele

Într-o serie de articole publicate anterior, am subliniat faptul că civilizaţia umană, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost posibilă datorită surplusului de alimente adus, în principal, de culturile a trei cereale importante: orez, grâu şi porumb.
Cred că o mică serie de mici articole dedicate cerealelor nu ar fi nefolositoare şi nici neimportantă, mai ales că am remarcat în decursul anilor că bucătăria noastră nu excelează în arta de a incorpora cerealele în preparatele culinare. În afară de pâine, pilaf, mămăligă, sarmale, terciuri şi colivă cerealele joacă rareori un rol important, folosirea lor fiind mai curând sporadică. Cu toate acestea, se gătesc foarte uşor, sunt extrem de versatile şi formează un aliment hrănitor, săţios, gustos şi cu destule beneficii nutriţionale.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele mămăligii (1)

Este uimitor cum, nu arareori, un popor este identificat, în mod distinct faţă de altele, printr-unul dintre preparatele sale culinare tradiţionale. Românilor li se atribuie foarte des apelativul de „mămăligar” şi, în multe ocazii, cultura noastră culinară este „redusă” la doar trei preparate: mămăligă, mititei şi sarmale.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Dacia (1)

Dacă în cazul altor civilizaţii, cum a fost cea chineză, m-am izbit de o enormă cantitate de material informativ care a trebuit să fie parcurs, selectat şi tradus, în cazul Daciei situaţia a fost însă alta. Sursele de informaţie referitoare la economie, meşteşuguri, comerţ şi modul de a se hrăni al populaţiei nu sunt nici atât de numeroase şi nici atât de bogate. În mod clar, civilizaţia dacă, deşi impresionantă, nu a avut valenţele şi complexitatea celor chinezeşti, egiptene, sumeriene sau indiene şi, din câte se cunoaşte, nici nu a influenţat decisiv alte civilizaţii cu care a venit în contact.
Totuşi, am reuşit să adun un material interesant şi de coerent, care vă poate oferi o imagine destul de clară a felului în care dacii abordau aspectele legate de producerea, recoltarea, depozitarea, conservarea şi gătirea alimentelor.
Redactarea acestui material m-a făcut să aflu multe lucruri noi şi să descopăr o altă Dacie decât cea despre care am învăţat la şcoală.
(mai mult…)

Citeste tot