Menon | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe urmele foie gras-ului

Aş fi fost tentat să cred că toată lumea a auzit despre acest produs, dar credinţa mea s-a dovedit a fi neîntemeiată. Cu ceva timp în urmă am citit pe un site că restaurantele de lux de la noi servesc clienţilor şi “foaie grasă”. După ce mi-am şters lacrimile (de râs, sau de plîns, nu mai ştiu nici eu) m-am gândit că ar fi un subiect potrivit şi pentru blogul meu. Interesant cum o prostie poate duce, în final, la o idee bună.
(mai mult…)

Citeste tot

Mangez-vous français? (4)

Marea gastronomie franceză
Secolul al XVIII-lea a fost începutul perioadei de dezvoltare şi codificare a gastronomiei franceze, dusă la capăt în special de patru dintre cei mai mari bucătari şi gastronomi ai Franţei: Jean Anselme Brillat-Savarin (1755 – 1876) care a lucrat 25 de ani la „Fiziologia gustului”, Antonin Careme (1784-1833) care a scris volume despre conceperea meniurilor, George Auguste Escoffier, privit ca „împărat al bucătăriilor lumii”, titlu conferit de împăratul german Wilhelm al II-lea, şi Prosper Montagné (1865-1948), autorul celebrului „Larousse Gastronomique”.
(mai mult…)

Citeste tot

Mangez-vous français? (3)

Bazele bucătăriei franceze
Punctul de cotitură al gastronomiei franceze a fost sosirea din Italia a unei fetiţe de 14 ani, cam urâtă şi cam dolofană, pe nume Caterina de Medicis. Ea a venit la Paris în 1533, pentru a deveni soţia lui Henric al II-lea. Intrigantă şi lipsită de scrupule, influenţa ei asupra istoriei franceze a fost una mai degrabă malefică, dar a reuşit să producă un fulminant progres într-o gastronomie rudimentară pe atunci, dar destinată unui viitor extraordinar.
(mai mult…)

Citeste tot