menta | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre.
Zeytinyagli Yaprak Sarma
Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei de masline, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt si feliute de lamaie, si au o umplutura formata din orez, ceapa, rosii, seminte de pin, stafide si multe ierburi aromate. Sunt gustoase, nimic de zis, mai ales vara, cand este atat de cald incat te simti cel mai bine atunci cand ceea ce ai in farfurie sau pahar trebuie musai sa fie racoros.
(mai mult…)

Citeste tot

Chec de iaurt

Nu ma dau deloc in vant dupa deserturile turcesti. Desi sunt foarte variate, majoritatea are un gust extrem de dulce, atat de dulce incat am senzatia ca mi se dizolva dintii. Cand eram copil le mai suportam, dar de ceva vreme le ocolesc cu mare grija.
Chec de iaurt
Cu toate acestea, majoritatea nu inseamna totalitatea, asa ca bucataria turceasca poate oferi si deserturi care sunt nu doar simple de facut, ci si mult mai putin dulci. Checul de fata este usor de facut si parfumat, asa ca, zic eu, l-ati putea incerca macar o data.
Reteta care urmeaza a fost una gatita la Bistro GUXT, cu ocazia unui eveniment desfasurat recent, dedicat bucatariei turcesti, una careia cultura noastra culinara ii datoreaza enorm.
(mai mult…)

Citeste tot

Keftedakia

Ca sa vedeti cat de mica este lumea si cat de mult este influentata fiecare cultura culinara de cele cu care vine in contact, va voi prezenta astazi o reteta foarte simpla si care va este familiara.
Este vorba despre “keftedakia”, adicatelea chiftelute grecesti traditionale, ruda mai mica a chiftelelor ceva mai maricele ca dimensiune, numite “keftedes”. Sufixul “akia” inseamna, in limba greaca, “mic”.
Keftedakia
Deci keftedakia denumeste niste keftedes mici. Dimensiunea lor este asemanatoare cu cea a unei nuci. Traditional, ele sunt asezonate cu ierburi aromate, precum patrunjel si menta. In rest, reteta vi se va parea foarte cunoscuta.
(mai mult…)

Citeste tot

Rulouri cu creveti si sos nuoc cham

Rulourile din hartie de orez – sau pachetelele, cum mai sunt numite – crude sau prajite in ulei sunt populare in intreaga Asie de Sud-Est. Vietnamul nu face exceptie, propunand o serie impresionanta rulouri cu diferite umpluturi, servite aproape obligatoriu cu celebrul sos nuoc cham, nelipsit de pe masele locuitorilor centrului si sudului tarii.
Rulouri-cu-creveti-si-sos-nuoc-cham
Varianta de fata, gatita, prezentata si servita la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului “Cina in stil vietnamez” este caracterizata printr-o umplutura foarte aromata, usoara si gustoasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Farfalle cu creveti si pesto de menta

Pastele cu creveti de toate felurile si dimensiunile, asezonate cu diverse feluri de sosuri pesto (de busuioc si menta, mai ales, ingrosate cu migdale, fistic si seminte de pin) sunt una dintre specialitatile nelipsite din restaurantele care ofera mancare traditionala siciliana.
Totul se gateste usor si rapid, iar preparatul este cu adevarat gustos.
Farfalle cu creveti si pesto de menta
(mai mult…)

Citeste tot

Pollo all’arancia alla catanese

Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi, brezata apoi in suc de portocale cu ceapa, usturoi si masline si, in final, servita cu cuscus, o garnitura destul de populara in Sicilia.
Pollo all’arancia alla catanese
Preparatul este delicios, cu un sos complex, cu accente dulci, acrisoare, picante si sarate, destul de robust si satios.
(mai mult…)

Citeste tot

Kachumber – salata indiana

Kachumber – salata indiana traditionala

Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor al curry-urilor picante si aromate. Este gustoasa, racoritoare si usoara; are calitatea de a curata papilele gustative prea incarcate de aromele mirodeniilor unui curry indian si de a pregati cavitatea bucala pentru urmatoarea inghititura.
Kachumber - salata indiana traditionala - reteteleluiradu.ro
(mai mult…)

Citeste tot

Curry panang de creveti

Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este un preparat relativ uscat, foarte parfumat si cu iuteala redusa.
Denumirea sa provine din cea a statului malaezian Penang, situat in sudul Thailandei. Originea acestui tip de curry este malaeziana, dar thailandezii l-au adaptat propriului gust.
Curry panang de creveti
Reteta traditionala continea carne de vita, dar exista variante foarte populare care folosesc pui, porc, rata, peste sau fructe de mare. De obicei acest curry contine doar carne, desi exista si variante mai bogate, cu adaus de legume.
(mai mult…)

Citeste tot

Zucchini alla scapece

Aceasta reteta este tipica pentru Campania, regiune a carei capitala este orasul Neapole. Termenul “scapece” provine, se pare, din limba spaniola, de la “escabeche” si reflecta influenta culturala lasata de spanioli.
Zucchini-alla-scapece
Escabeche denumeste atat o tehnica de gatit, cat si un numar destul de mare de preparate culinare. Tehnica escabeche consta in marinarea intr-o vinegreta usor acida, adica un amestec de otet, ulei, usturoi, sare si ierburi aromate a alimentelor gatite in prealabil prin prajire, frigere pe gratar sau fierbere molcoma.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 8
1 2 3 4 5 6 7 8