Mesopotamia | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (6)

Peşte
Cum Mesopotamia era situată între două mari fluvii şi era brăzdată de nenumărate alte cursuri de apă mai mici, peştele era un aliment la îndemână. Textele de dinainte de anul 2300 î.H. menţionează nu mai puţin de 50 de feluri diferite de peşte, deşi este posibil ca numărul lor să se fi diminuat puţin în timpul civilizaţiei babiloniene.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (3)

Primele „cărţi” de artă culinară
Bucătăria mesopotamiană are o istorie mai mare de 10.000 de ani – făurită de sumerieni şi de pleiada de civilizaţii care le-au urmat. Totuşi, cea mai veche carte legată de arta culinară, despre care au rămas înregistrări veridice, este cea a lui Archestratus, scrisă cândva în secolul al IV-lea î.H., iar cea mai veche carte de reţete cunoscută este cea a lui Apicius, „De re coquinaria”, compilată în secolul al IV-lea d.H., adică la 20 de secole după perioada de mare înflorire a oraşelor mesopotamiene.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (2)

Scurt istoric
Istoria Mesopotamiei se întinde, neîntrerupt, din paleolitic până în prezent. Mesopotamia a fost locul de emergenţă al celei mai vechi civilizaţii importante, care a intrat în istorie încă din epoca timpurie a bronzului. Istoricii socotesc Mesopotamia ca fiind leagănul civilizaţiei umane. Înflorirea oraţelor sumeriene, prima civilizaţie mesopotamiană, începe cu anul 5.300 î.H.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (1)

Încep astăzi un material de o complexitate enormă, care va necesita mii de ore de muncă şi căruia nu îi întrevăd sfârşitul decât peste multe luni. Vă invit să plecăm împreună într-o formidabilă călătorie în timp, pe tot globul, ca să încercăm să descoperim împreună cum a început omul să gătească şi ce impact a avut acest lucru asupra dezvoltării sale.
Sper să fiu ajutat de dvs. cu completări şi păreri, cu încurajări şi critici constructive.
(mai mult…)

Citeste tot