midii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Midii gratinate cu gremolata si Parmesan

Nu stiu daca aceasta reteta este cea mai simpla postata pe blog, probabil ca nu, dar cu siguranta se numara printre cele la care raportul calitate/timp investit este unul dintre cele mai bune.
Preparatul, tipic mediteranean, este plin de gust si aroma; desi midiile nu se numara printre fructele de mare preferate de mine, le-as putea manca in cantitati impresionante, daca sunt gatite in acest fel. Reteta este cuceritoare prin simplitate si gust deosebit.
Midii gratinate cu gremolata si Parmesan
Reteta a fost gatita la GUXT, la primul modul al cursurilor de practica si teorie culinara dedicate fructelor de mare. A fost una dintre senzatiile zilei.
(mai mult…)

Citeste tot

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (3)

Balik Pazari – Piaţa de peşte

Istoria spune că turcii otomani au apărut în Asia Centrală, de unde au migrat în Anatolia, în secolul al XI-lea. Expansiunea lor spre Balcani şi centrul Europei, ca şi spre Levant, nordul Africii, Asia Centrală etc. a avut loc în secolele următoare.

Au fost, la origine, un popor locuind o zonă fără ieşire la mare, migrând apoi tot într-o astfel de regiune. Peştele nu a fost la începuturi un aliment cu care să fie familiarizaţi şi pe care să ştie să-l gătească. Unii istorici afirmă că această situaţie avea să persiste nu mai puţin de 100 de ani după cucerirea Constantinopolelui; mai mult, unele surse indică faptul că turcii au dispreţuit mult timp peştele ca aliment.

(mai mult…)

Citeste tot

Vineri “la Mansardă”: Fructe de mare – 12 aprilie 2013

Evenimentele din (aproape) fiecare vineri, de “La mansardă”, la deja obişnuita adresă din strada Paris, nr. 7A, care găzduieşte elegantul sediu din Bucureşti al Cramelor Halewood, continuă pe data de 12 aprilie, tot la orele 19:00, cu o nouă cină relaxantă şi deosebită.

De data aceasta, tema este „Fructe de mare”, iar bucatele vor fi stropite cu vinuri albe şi rosé, din gama Single Vineyard Selection: Sauvignon Blanc, Scurta Viognier Tămâioasă şi Scurta Pinot Noir Rosé.
(mai mult…)

Citeste tot

Moules provençales

Este o reteta clasica ce combina robustetea unor ingrediente ca bacon, masline si rosii uscate la soare, cu finetea si rafinamentul midiilor, totul aromatizat complex cu ierburi aromate. Inarmati-va cu multe servetele, caci va veti murdari continuu pe maini; acest lucru face insa parte din farmecul preparatului.

(mai mult…)

Citeste tot

Salata de fructe de mare cu legume

Iarna nu este anotimpul meu preferat. Pentru mine exista doua modalitati culinare ca sa o suport: fie incerc sa ma integrez si ma delectez cu vin fiert, carnati, sarmale si piftie, fie incerc sa uit de ea si gatesc preparate exotice, care imi amintesc de meleaguri mai calde. Cred ca cel mai bine este sa alternezi cele doua metode. Ofera variatie si timpul se scurge, parca, mai repede.

Reteta de astazi face parte din cea de-a doua categorie. Este usoara si simpla si ar putea, de ce nu, in definitiv?, sa faca parte din meniul de Revelion, ca o gustare fina, servita cu un pahar de sampanie.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale gurii la Dalboka

Anul acesta mi-am petrecut concediul în Bulgaria. Am fost pe buget redus, acesta fiind motivul pentru care am „sărit” de data acesata Grecia, şi rău am făcut, căci Bulgaria nu s-a dovedit a fi mai ieftină şi nici mai „customer oriented” decât aceasta. În fine, deşi nu a fost un concediu ratat, să spunem că a fost primul şi singurul în care nu mi-a părut rău că plec acasă, atunci când a luat sfârşit.
(mai mult…)

Citeste tot

Mouclade

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Mouclade este un preparat clasic francez, pe baza de midii, un fel de ruda a mai bine cunoscutelor moules marinières. Se pare ca preparatul este originar din zona orasului La Rochelle; exista mai multe variante, cea de fata provenind din Fouras, si folosind ca aroma principala amestecul de mirodenii curry.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2