mirin | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Somon cu sos teriyaki

Teriyaki este o tehnica de gatit japoneza, in care alimentele sunt fripte pe gratar sau chiar sub grill-ul cuptorului, alaturi de un sos preparat pe baza de sos de soia, numit “tare”; carnea este marinata inainte, si/sau stropita cu marinada in timp ce se gateste.
Termenul “teriyaki” este format din cuvintele “teri”, care se refera la luciul dat de continutul de zahar din “tare”, iar “yaki” se refera la prepararea pe gratar, sau in cuptor.

(mai mult…)

Citeste tot

Porc cu taitei somen

Reteta este extrem de simpla si foarte gustoasa. Taiteii somen sunt preparati din faina de grau si sunt proprii bucatariei japoneze. Sunt subtiri, cu un diametru mai mic de 1,3 mm si se servesc de obicei reci. Seamana mult cu alte tiprui de taitei japonezi, ca udon si hiyamugi, diferind doar prin diametru.
Porc cu taitei somen
(mai mult…)

Citeste tot

Pui Teriyaki

Teriyaki este o tehnica de gatit japoneza in care alimentele sunt prajite, fripte sau gatite la cuptor intr-o marinada cu gust dulce, preparata pe baza de sos de soia, numita “tare”; carnea este marinata inainte, si/sau stropita cu marinada in timp ce se gateste.

Termenul “teriyaki” este format din “teri”, care se refera la luciul dat de continutul de zahar din “tare”, iar “yaki” se refera prepararea pe gratar sau in cuptor.
(mai mult…)

Citeste tot

Tsukune

Tsukune este corespondentul japonez al chiftelelor; ele se pot prepara din carne de vita, porc sau pui si se gatesc prin frigere, fierbere sau combinat, mai intai prin coacere in cuptor si apoi sub grill-ul acestuia.

(mai mult…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre mirin

Mirin-ul (vin dulce, preparat din orez) este un condiment important al bucătăriei japoneze şi conţine 40-50% zahăr. Se prepară din orez lipicios (mochigome) fiert în aburi, amestecat cu komekoji (drojdie de orez) şi shochu (lichior) şi lăsat să fermenteze. Mirinul este limpede, de culoare aurie şi este ambalat, cel mai adesea, în sticle.
Se spune că era folosit încă de acum 400 de ani, din perioada Edo. Deşi la început era, mai ales, băut, a început să fie folosit în principal la gătit din cauza gustului dulce şi a consistenţei groase.
Este, oarecum, similar cu sake, dar are un conţinut mai mic de alcool: 14% în loc de 20%. Mirinul este folosit pentru a da gust în special peştelui fiert, dar şi pentru a îndepărta mirosul de peşte. Cantităţi mici de mirin sunt adesea folosite în loc de zahăr şi sos de soia. Nu trebuie folosit în exces, căci gustul său este puternic. Mai este folosit, printre, altele, la prepararea sosului teriyaki.

Există trei tipuri importante de mirin:
Hon mirin (în traducere, „adevăratul mirin”) care conţine 14% alcool.
Shio mirin, care conţine alcool şi 1,5% sare, pentru a evita taxele pe băuturile alcoolice.
Shi mirin (în traducere, „noul mirin”) care conţine mai puţin de 1% alcool, dar are acelaşi gust cu hon mirin. Neavând alcool, este folosit exclusiv la gătit.

Citeste tot

Tonkatsu

Aceasta reteta are si varianta video.

Tonkatsu inseamna cotlet de porc. Desi aceasta reteta a fost inventata tarziu, abia la sfarsitul sec. XIX, a devenit una dintre preferatele japonezilor. In mod traditional, aceasta reteta se gateste utilizand panko (un tip de pesmet japonez preparat din paine fara coaja, ceea ce da un pesmet de culoare alba, crocant si mai aerat decat cel obisnuit) si mustar iute japonez, karashi (preparat din mustar amestecat cu hrean, sau wasabi).

(mai mult…)

Citeste tot

Yakitori

Termenul yakitori denumeste frigaruile japoneze preparate din carne de pui. Ele se prepara cu bucatele de carne, sau organe, fripte pe gratar. Exista varianta servirii lor cu sare si suc de lamaie, sau cu sos numit „tare” (preparat din sake, mirin sos de soia si zahar).

(mai mult…)

Citeste tot