Mirodenii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mirodenii – condimente si ierburi aromatice folosite in bucatarie

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale

La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet de berbecut care nu se pretau sa fie gatite intregi.
Korma de berbecut cu migdale
Am oferit aceasta korma ca specialitate a zilei celor care ne-au trecut pragul in ultimele zile.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil „Belgian Pale Ale”

Cel mai vândut stil de bere în întreaga lume este pilsner. Este accesibil ca preţ şi, cel mai adesea, uşor de înţeles. După mine, aparent nu are o profunzime şi o complexitate care să pună în dificultate consumatorul mediu. Pare o bere uşoară, care se bea rapid, rece, răcoritoare şi plăcută atunci când vremea este călduroasă, dar uneori poate fi delicată, proaspătă şi rafinată, un adevărat regal.

Popularitatea berilor pilsner a fost atât de mare şi s-a răspândit atât de rapid, încât acestea pot fi comparate cu o armată invadatoare care pârjoleşte totul înaintea sa. Pe unde au trecut pilsnerele, berile locale s-au cufundat în uitare, sau măcar au regresat puternic.
(mai mult…)

Citeste tot

Istoria un pic altfel (2)

Cea mai veche supă din lume

Am citit zilele trecute un articol în varianta online a publicaţiei “Daily Mail” despre arheologii chinezi, care au descoperit ceea ce pare a fi o supă veche de 2400 de ani. Aceasta era “sigilată” într-un vas de bronz cu trei picioare, găsit într-unul dintre mormintele aflate în apropierea vechii capitale Xian.

Cea mai veche supă din lume Sursa foto: www.handmadecharlotte.com

Sursa foto: www.handmadecharlotte.com

(mai mult…)

Citeste tot

Pulpe de rata la cuptor, cu mirodenii si portocale

Mai niciodata, de Pasti, nu ma concentrez doar pe miel. Rata este, pentru mine, cel putin la fel de importanta. Intre pulpe de miel la cuptor si pulpe de rata la cuptor, intre drob de miel si rillette de rata, de exemplu, voi alege cel mai adesea rata. Chestie de gust…
Pulpe de rata la cuptor, cu mirodenii si portocale
Gatesc des pulpe de rata (in general le prefer pieptului), fie gatite in grasime proprie, stil confit, fie la cuptor, asezonate in diferite moduri. Imi place gustul carnii de rata alaturata aromelor usor asiatice, de anason stelat si portocala de exemplu, si m-am hotarat sa va pun la indemana o astfel de reteta. Sper sa va placa si sa apelati la ea atunci cand doriti ceva fraged, gustos si foarte aromat.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre bumbu

“Bumbu” este un cuvânt indonezian care înseamnă “asezonator”, sau “amestec de asezonare”.
L-am întâlnit în denumirile unor mixturi de asezonatori (mirodenii, ierburi, legume condimentare etc.), ale unor sosuri sau paste. Este un cuvânt folosit şi ca adjectiv, atunci când se spune despre un preparat că este condimentat.
Sosuri bumbu indoneziene
Sosurile sau pastele bumbu sunt prezente în toate bucătăriile regionale ale Indoneziei (cele mai importante fiind cele din Bali, Java, Sundan, Padang, Batak şi Manado).
(mai mult…)

Citeste tot

Serunding daging – Puf de carne

Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva pana acum si, sincer sa fiu, nu stiu cate sanse sunt sa imi repet isprava. Reteta nu este deloc complicata, dar are cere timp si destula manopera.
Serunding daging
Serunding daging, sau “puf de carne”, ori “ate de carne”, este o specialitate din Kelantan, un stat din nord-vestul Malaeziei, situat la granita cu Thailanda. Din cate stiu, “daging” inseamna “carne”; nu am reusit sa ma lamuresc ce inseamna “serunding”, probabil “puf”, “ate”, “firisoare” sau ceva asemanator.
Preparatul mai este numit si “sambal daging” si, daca este corect preparat poate fi pastrat circa 1 an fara refrigerare.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de vita cu sambal terasi

Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie sau capra. Nu cred ca am vazut vreodata carne de capra… ori nu-mi aduc aminte; carnea de oaie de buna calitate nu se gaseste nici ea chiar pe toate drumurile. Mi-am permis sa folosesc vita, si fiindca imi place mai mult decat oaia, si probabil si decat capra; in plus, se gaseste mult mai usor.
Curry de vita cu sambal terasi
Indonezienii, ca si indienii, prefera sa gateasca bucatile de carne cu mirodenii. Aceeasi tehnica este folosita si in aceasta reteta.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre za’atar

Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generică pentru o familie de ierburi aromate înrudite cu binecunoscutul oregano; se referă în principal, totuşi, la o varietate de oregano sălbatic (Majorana syriaca, sau Origanum syriacum).
Za'atar
Cu toate acestea, cel mai adesea termenul za’atar denumește un amestec de plante aromatice și semințe. Amestecul numit za’atar este o mixtură de oregano sălbatic, calamintha (o plantă aromată care este, ca aromă, o combinație de busuioc cu cimbru), cimbru de grădină, cimbru, cimbrișor etc. cu semințe de susan, sumac uscat, sare și, uneori, câteva mirodenii. Mixtura aceasta este folosită ca asezonator în bucătăriile influenţate de cultura arabă, fiind răspândită și foarte populară mai ales în Orientul Mijlociu.
(mai mult…)

Citeste tot

Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata, compusa din legume, leguminoase, ceapa, mirodenii si, uneori, carne tocata de miel sau pui.
Dal, dahl, dhal sau daal este un termen generic pentru leguminoase uscate si sparte in jumatate. Titlul ar indica, deci, un fel de coltunasi cu o umplutura pe baza de linte.
Dal samosa
(mai mult…)

Citeste tot

Kachumber – salata indiana

Kachumber – salata indiana traditionala

Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor al curry-urilor picante si aromate. Este gustoasa, racoritoare si usoara; are calitatea de a curata papilele gustative prea incarcate de aromele mirodeniilor unui curry indian si de a pregati cavitatea bucala pentru urmatoarea inghititura.
Kachumber - salata indiana traditionala - reteteleluiradu.ro
(mai mult…)

Citeste tot