Mirodenii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Gnocchi cu somon afumat si rucola

Iata un preparat culinar gata cat ai bate din palme, foarte simplu si care foloseste ingrediente de buna calitate. Este gustos si arata bine. Acompaniat de un pahar de sampanie sau vin spumos, poate fi un pranz usor sau o cina deosebita, ori chiar poate fi, fara probleme, antreu la o masa festiva.

(more…)

Citeste tot

Lapti cu piure de cartofi dulci

Reteta aceasta asteapta de cateva luni sa-i vina randul la publicare. Am cumparat cu ceva timp in urma, cred ca vara trecuta, o cantitate mai mare de peste. Cand am curatat-o, am avut placuta surpriza sa dau peste cateva bucati frumoase si maricele de lapti. Le-am pus la treaba imediat, incropind o reteta rapida si simpla cu ceea ce aveam prin casa si straduindu-ma s-o fac sa mearga mana-n mana cu cele doua sticle de bere din frigider.

(more…)

Citeste tot

Murgh Korma Shahi – Korma de pui cu migdale

Korma, uneori scris si “kormaa”, “qorma”, “khorma” ori “kurma” este un termen care denumeste un preparat originar, se pare, din Asia centrala sau de sud, gatit cu iaurt, smantana, lapte de cocos sau paste de alune ori seminte; este, ca sa simplificam putin, un fel de tocana, sau de curry.

Un alt inteles al acestui termen este acela al unei tehnici de gatit, in fapt o brezare, in care carnea (intotdeauna marinata in prealabil) si legumele sunt mai intai rumenite la foc iute, iar apoi gatite lent, in putin lichid, intr-un vas acoperit ermetic. Uneori vasul este chiar sigilat cu aluat, pentru o ermetizare cat mai eficienta.
(more…)

Citeste tot

Frigarui de creveti cu rosii uscate si ardei iuti

Nu mai este un secret deja ca imi plac mult crevetii, si de aceea experimentez cu ei in toate felurile. Adopt atat metodele celor care sustin ca aceste crustacee, avand carnea delicata, trebuie insotite de sosuri usoare si deschise la culoare, cat si ale celor care condimenteaza din belsug crevetii si ii alatura sosurilor robuste.

Reteta de fata, dupa cum va veti da seama, face parte din cea ce-a doua categorie. Am alaturat crevetilor marinati si gatiti la frigare, ingrediente cu gust puternic, cum sunt rosiile uscate la soare si ardeii iuti, felii de cartofi rumenite si un sos de rosii clasic, robust.
(more…)

Citeste tot

Pulpe de pui marinate – afumate

Pulpe de pui marinate – afumate

Am cumparat acum ceva vreme un flacon cu fum lichid, esenta de Hickory. Eticheta spune ca este un produs natural, obtinut, probabil, din condensarea fumului.

Sursa pentru achizitionarea fumului lichid a fost www.ft-shop.ro. Pretul este abordabil, mai ales ca produsul are o aroma extrem de puternica si poate fi folosit in mod foarte eficient.

Aceasta reteta a fost o prima incercare de a-l testa la marinarea carnii si la prepararea sosului. Pot sa spun ca sunt multumit; am ajuns la concluzia ca este bine sa tii in camara un astfel de flacon, vei avea precis nevoie de el la un moment dat.

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 1 portie
  • Timp de preparare: 5 minute + marinare
  • Timp de gatit: 16 minute

Ingrediente:

  • 2 pulpe superioare, dezosate, fara piele
  • sare
  • piper
  • 2 catei de usturoi, rasi
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de vin alb, sec
  • 1/3 ardei iute, tocat marunt
  • 2 lingurite de frunze proaspete de rozmarin
  • 1/8 lingurita de fum lichid
  • 16 cartofi noi, cu coaja, spalati bine si taiati in jumatate
  • 8 rosii cherry, taiate in jumatate
  • 2 cepe verzi, taiate bucatele
  • 2 felii de branza Camembert
  • 5-6 picaturi de fum lichid

Instructiuni:

Se combina intr-un platou sucul de lamaie cu usturoi, jumatate din fumul lichid, jumatate din ulei, vin, ardei iute si frunze de rozmarin.

Se sareaza si se pipereaza pulpele de pui. Se adauga in mixtura de mai sus si se intorc bine de cateva ori, ca sa se imbrace cu lichidul aromat. Se lasa la marinat 30-40 de minute; in acest timp se intorc de cateva ori, pentru o marinare uniforma.

Se incinge o tigaie adanca. Se adauga restul de ulei si, cand si acesta este incins, se adauga cartofii. Se sareaza si se pipereaza. Se micsoreaza focul, se acopera tigaia si se inabusa cartofii 5 minute, amestecand ocazional. Se rumenesc apoi la foc iute, timp de 2-3 minute.

Se incinge un gratar de fonta. Se frig pulpele, bine scurse de marinada si sterse prin tamponare cu prosoape de hartie, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facute. Se pun deoparte 5 minute, la odihna.

Intre timp se adauga in tigaie rosiile, ceapa verde si marinada ramasa in platou. Se amesteca si se gateste mixtura de cartofi 5 minute, sau pana cand rosiile sun fragede, iar cartofii facuti si rumeniti frumos. Se adauga 2-3 picaturi de fum lichid si se amesteca pentru ultima oara.

Se servesc pulpele fierbinti, pe un pat de garnitura de cartofi si rosii, iar peste ele se asaza cate o felie de branza Camembert.

Nota:

Fumul lichid are, fara nicio exagerare, o aroma extrem de puternica. Am pus putin pe limba, ca sa-l incerc, si timp de cateva ore am avut impresia ca pana si creierii imi miros a afumatura.


Se foloseste, deci, cu masura. Adaugarea sa in marinada da o aroma fina, probabil fiindca ea se pierde in buna masura la gatire.

Adaugarea in sos trebuie sa se faca la sfarsitul gatirii, in cazul in care doriti o aroma mai pregnanta.

Cele cateva picaturi adaugate au fost de ajuns ca sa dea carnii si legumelor o aroma de afumat, intalnita la mezelurile afumate de buna calitate si destul de apropiata de cea data de gratarul pe carbuni.

Citeste tot

A fost “Sarea în bucate”, februarie 2013

Dacă anul trecut, în aceeaşi perioadă, la primul eveniment culinar de la Casa “Mara” din Slănic-Prahova, am avut parte de nămeţi de doi metri înălţime şi de ninsoare (îmi vine să apun că “ningea ca în poveşti”, deşi nu-mi aduc aminte de vreo poveste de-a noastră în care să ningă), sâmbătă şi duminică 2-3 februarie 2013 vremea a fost plăcută, relativ călduroasă pentru această perioadă, fără zăpadă, ba chiar am avut parte şi de soare.

(more…)

Citeste tot

Moules provençales

Este o reteta clasica ce combina robustetea unor ingrediente ca bacon, masline si rosii uscate la soare, cu finetea si rafinamentul midiilor, totul aromatizat complex cu ierburi aromate. Inarmati-va cu multe servetele, caci va veti murdari continuu pe maini; acest lucru face insa parte din farmecul preparatului.

(more…)

Citeste tot

Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos

Supa crema de cartofi dulci cu lapte de cocos – Reteta culinara din Tanzania

Am publicat pe acest blog, pana cum, 715 retete. Dintre acestea doar 29 provin din Africa, si doar 6 dintre ele din afara nordului continentului.

Reteta de fata, desi provine dintr-o tara a carei clima este foarte calda, Tanzania, in mod neasteptat, este foarte potrivita pentru iarna. Originara din Zanzibar, arhipeleag parte a Tanzaniei, a carui istorie este strans legata de comertul cu mirodenii, reteta este, in mod evident, influentata de cultura indiana si anglo-indiana; foloseste mirodenii din belsug, dar le echilibreaza intr-un mod armonios. Este o supa satioasa, plina de gust si aroma.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele curry-ului (2)

Continuu astăzi articolul dedicat istoriei termenului “curry” cu cea de-a doua şi ultima sa parte, în care vom face o scurtă incursiune în istorie şi voi trage câteva concluzii. Sper să aveţi o lectură plăcută şi stimulatoare şi, de asemenea, să discutăm pe marginea celor scrise de mine.
(more…)

Citeste tot

A fost Zanzibar…

Sâmbăta care a trecut (26.01.2013) am fost amfitrionul şi bucătarul-instructor al primului eveniment gastronomic din seria “Drumului Mirodeniilor“, care îşi doreşte să prezinte culturi culinare din locuri a căror istorie a fost puternic influenţată de comerţul cu mirodenii.

Am spus “eveniment gastronomic”, căci la modul în care am încercat să definesc “gastronomia” pe acest blog, cred că evenimentul poate, măcar în bună parte, să poarte în mod meritat această etichetă onorantă.
Prezentarea a constat nu numai dintr-o expunere succintă a istoriei şi a influenţelor culturale reflectate în cultura locului, dar şi din fotografii, filme şi muzică, plus un atelier de gătit (aproape întreg meniul a fost preparat în faţa oaspeţilor şi împreună cu ei). De altfel, această structură şi mod de lucru definesc formatul acestui tip de evenimente şi vor fi reluate, cu îmbunătăţiri sper, şi la celelalte ediţii.
(more…)

Citeste tot