Mirodenii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre amestecul de mirodenii “aleppo”

Amestecul de mirodenii “aleppo” îşi datorează aroma şi gustul unui ingredient special, ardeiul iute de Alep, care este uscat şi pisat. Această varietate de ardei iute este apecifică zonei oraşului Alep, situat in nordul Siriei, oraş aflat cândva pe traseul celebrului drum al mătăsii şi mirodeniilor. Ardeiul iute de Alep se cultivă aproape exclusiv în Siria şi Turcia.

(more…)

Citeste tot

Supa-crema de dovleac cu usturoi

Astazi va prezint o reteta de toamna: o supa-crema de dovleac, consistenta si satioasa, aromatizata cu usturoi si ierburi. Nu este o reteta rapida si nici una foarte simpla, dar va rasplateste in final cu gust si aroma de exceptie, cu un contrast de texturi foarte interesant si cu o culoare placuta.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu rosii uscate, ardei iuti si cartofi copti

Nu am mai postat de cateva saptamani nicio reteta cu creveti si mi s-a cam facut dor de ei. Reteta de astazi poate parea un pic ciudata, caci asociaza crevetii cu ingrediente cu gust puternic, ca ardei iuti si rosii deja uscate la cuptor. Cu toate acestea, tratamentul termic “netezeste” gusturile acestor ingrediente, iar cartofii le “dilueaza” atat cat trebuie ca sa nu acopere gustul delicat al crevetilor.

(more…)

Citeste tot

Aromele verii ajung la congelator

Ieri, cam pe ultima suta de metri (caci plantele mele nu se mai afla in plina vigoare a aromelor, ci, dimpotriva, au cam inceput sa se treaca), am preparat la repezeala cateva unturi compozite: unt cu busuioc, usturoi si fulgi de ardei iute / busuioc, usturoi si lamaie / rozmarin si usturoi / cimbru si fulgi de ardei iute / salvie si lamaie / patrunjel, lamaie si usturoi / curry, paprika si fulgi de ardei iute.

(more…)

Citeste tot

Tortelloni cu trufe

Pastele sunt unul dintre ingredientele mele preferate, iar retetele robuste si simple ma emotioneaza. Reteta de astazi, care combina ambele calitati descrise anterior, va propune paste gratinate si aromatizate cu trufe si nucsoara. Un deliciu portivit atat pentru pranz, cat si pentru cina. Asociati-l cu un vin rosu, nu foarte corpolent, sau cu un rose.

(more…)

Citeste tot

Persillade cu levantica

In aceasta vara am vorbit despre metodele de a pastra si conserva ierburile aromate, ca si despre cateva condimente care le folosesc: gremolata, unt-gremolata si persillade. Reteta de fata este o varianta de persillade, una dintre cele mai interesante in opinia mea. Are o aroma particulara, dar ramane foarte versatila. De folosit alaturi de carne de porc, vita, miel, vanat sau chiar peste si fructe de mare, dar si alaturi de legume, orez sau paste.

(more…)

Citeste tot