Mirodenii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry de pui cu lapte de cocos si orez Jasmine

Va propun o reteta de curry, gatita la GUXT… sa zicem in joaca, intr-un moment de respiro. Daca tot este vorba la GUXT despre explorari culinare, cred ca astfel de joaca ar trebui sa se intample cat mai des.
A iesit ceva gustos si foarte aromat; preparatul mai are si avantajul ca, cel putin in Bucuresti, toate ingredientele se gasesc relativ usor in hipermarketuri.
Curry de pui cu lapte de cocos si orez Jasmine
(more…)

Citeste tot

Gazpacho de capsuni

Reteta de fata este o adaptare dupa mult mai binecunoscutul gazpacho de rosii spaniol. Supa este foarte aromata si racoritoare, cu gust acrisor-picant-vag dulceag. O sa simtiti bine si castravetii si capsunile, ca si aromele ierburilor; aromele mirodeniilor sunt un pic mai “joase”, undeva in planul al doilea.

Incercati aceasta supa atunci cand capsunile sunt in sezon. Alegeti-le pline de gust si aroma, caci calitatea lor este determinanta pentru rezultatul final.
Aceasta reteta a fost servita la GUXT, la evenimentul cu tema “Ziua in care vin capsunile”.
(more…)

Citeste tot

Rillette de rata

Rillette este un preparat culinar similar unei paste de carne, obtinute din carne si grasime, adesea imbogatita cu alte ingrediente (ierburi aromate, usturoi, mirodenii etc.).

Rillette de rata
La origine, rillette a fost preparata din carne de porc, piept mai ales, taiat cubulete, sarat din belsug si gatit lent, in propria grasime, mai multe ore, pana ce carnea se facea atat de frageda incat se putea desface usor tragand de ea cu dintii unei furculite. Carnea racita si astfel desfacuta se combina cu o parte din grasime, ca sa formeze o pasta tartinabila.
(more…)

Citeste tot

Chiftele de linte in sos picant de rosii

Acest tip de reteta este originar din statul Assam. Sa nu va sperie lista de ingrediente, stiu ca este lunga, dar este defalcata pe chiftele si sos si cele mai multe dintre ele sunt mirodenii.

Lintea este rehidratata si pisata cu ardei iuti si mirodenii pentru a obtine o pasta; portii mici din ea se prajesc mai intai in ulei, apoi sunt mijotate (fierte molcom) intr-un sos de rosii picant si putin acrisor.
Chiftelele de linte se pot praji si in avans si pastra 1-2 zile in frigider, dupa care sunt gatite in sosul de rosii.
(more…)

Citeste tot

Bhaja Muger Dhal – Linte prajita condimentata

Aceasta reteta provine din Bengal si poate fi intalnita in mai multe variante, nu doar cu asezonari si consistente diferite, ci si cu moduri de lucru diferite.

Multe dintre retetele de bhaja muger dhal au ca rezultat final un preparat cu mult sos, dar eu am ales o varianta “uscata” si am gatit-o cam ca pe orez, prajind lintea in ulei aromat, in loc sa o frig uscat, fara ulei, inainte de a fi spalata, asa cum propun cele mai multe variante ale retetei.

Acest dhal, sau cum zic britanicii, curry de linte, poate fi mancat de unul singur, ca preparat vegetarian, sau ca garnitura.

(more…)

Citeste tot

Tajin de miel cu bulgur

Se apropie pastele si foarte multi dintre noi vom gati miel. Ciorba, stufat, drob, pulpa la cuptor etc., dupa traditie. Daca va simtiti aventurosi si sunteti dispusi la un mic experiment culinar, va propun aceasta reteta.
Ca sa fiu sincer, cand m-am apucat de gatit impreuna cu Costel Clipescu (a fost una dintre primele retete gatite la clubul nostru de explorari culinare, despre care v-am pomenit deja, si asuopra caruia voi mai reveni) nu intentionam sa public pe blog reteta de fata, dar a iesit prea buna ca s-o ignor; va rog sa scuzati, deci, fotografia nu tocmai inspirata si nici prea relevanta, a fost facuta in graba, dupa ce luasem deja cateva inghitituri din farfurie.
Tajin de miel cu bulgur
(more…)

Citeste tot

Ardei umpluti cu cascaval afumat si bacon

Va rog sa nu-mi reprosati ca va prezint a treia reteta la rand unde preparatul este gratinat. Am un cuptor cu convectie nou, si imi place teribil sa exersez la el.
Ardei umpluti cu cascaval afumat si bacon
Reteta de fata este una potrivita ca gustare satioasa, sau, insotita de o garnitura (sa zicem bulgur, cuscus sau orez fiert), chiar ca fel principal. Contine ingrediente pline de gust, cum sunt cascavalul si baconul, completate cu arome de nucsoara si piper.
(more…)

Citeste tot

Graten de paste cu branza si piper roz

Imi plac mult pastele, de orice fel. Sunt satioase, gustoase si foarte versatile. Nu-mi vine acum in minte niciun tip de preparat culinar in care sa nu se poata folosi. Cel mai mult imi place asocierea dintre paste si branzeturi. In aceasta reteta, branza cu mucegai Milkana, cremoasa si cu gust fin, face pereche cu robusta Grana Padano, si face o pereche buna, credeti-ma.
Graten de paste cu branza si piper roz
Aromele de nucsoara si piper completeaza perfect ansamblul.
(more…)

Citeste tot