Mirodenii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata de paste cu peste afumat

Iata o reteta foarte simpla si rapida, mai ales daca se intampla sa aveti prin casa niste ardei copti, preparati cu o zi inainte, sau cumparati la borcan. Aceasta salata se poate servi ca mic dejun, ca gustare la masa de pranz, sau ca cina rapida si usoara. Gustul si aroma sunt destul de fine, bine echilibrate. Maslinele verzi din reteta pot fi umplute cu migdale, ardei, ansoa, usturoi etc.

(more…)

Citeste tot

Cuscus farfoucha

In Tunisia si Maroc cuscus-ul este un aliment extrem de popular. Multe familii au propriile lor retete, care se transmit din generatie in generatie. Termenul “farfoucha” inseamna “a amesteca”, iar aceasta reteta are cu un gust delicios, subtil si racoritor.

(more…)

Citeste tot

Pastrav cu praf de “7 arome romanesti”

Am inceput experimentele cu amestecurile de condimente, pe amandoua numindu-le, cam cu economie de imaginatie, “7 arome romanesti”. Apropo, daca aveti vreo idee legata de cum pot fi denumite in mod mai interesant, as fi bucuros sa fiu ajutat.

Reteta este extrem de simpla si intuitiva, nefiind o surpriza pentru cei care gatesc des peste intreg. Caracteristica ei sta in plusul de aroma si gust adus de amestecul de condimente. Datorita simplitatii si rapiditatii cu care se poate prepara (puteti renunta la marinare, daca sunteti foarte grabiti), reteta este foarte potrivita pentru una dintre cinele din timpul saptamanii, cand ne dorim ceva usor si gustos, dar suntem prea obositi ca sa ne complicam cu gateli mai dificile.
(more…)

Citeste tot

Porc Vindaloo

Ieri va propusesem o varianta de pasta de condimente Vindaloo, astazi revin asupra subiectului si va propun sa folositi aceasta pasta intr-o reteta extrem de simpla, care se gateste foarte rapid. Am folosit carne de porc in memoria colonistilor portughezi care au adus in Goa aceasta reteta. Preparatul este plin de aroma, iar gustul sau este complex, picant, cu o usoara nuanta dulce-acrisoara.

(more…)

Citeste tot

Gambas al ajillo

Iata o reteta rapida si extrem de simpla, potrivita pentru zilele de vara calduroase cand nu vrei sa petreci mult timp in bucatarie.

“Gambas al ajillo” inseamna “creveti cu usturoi”, iar reteta propusa de mine este o adaptare, atat ca ingrediente cat si ca prezentare, a unei celebre “tapa”, foarte populara in bistrourile si barurile spaniole. Cei care doresc sa afle cateva amanunte despre tapas, inclusiv o scurta istorie a lor, o pot gasi aici.
(more…)

Citeste tot

Laab

Laab, sau larb, este o salata care face faima orasului Chiang Mai, al doilea oras al Thailandei, dupa Bangkok. Chiang Mai este situat in nord-estul tarii, aproape de granita cu Laos, zona in care bucatariile thailandeza si laotiana s-au influentat reciproc. Laab se poate prepara cu carne de pui, curcan, rata, vita sau porc.

(more…)

Citeste tot

Buzunare savuroase

Va propun astazi o reteta personala, vin deci cu buzunarele pline de bunatati. Reteta nu este inventata de mine cap-coada, caci este extrem de greu sa mai faci asta astazi (poate doar daca esti genial, ceea ce nu este cazul meu); este doar o varianta personala a unei retete des intalnite in bucataria traditionala europeana.

Va garantez ca este absolut delicioasa si indeajuns de aratoasa si de surprinzatoare ca sa aveti succes cu ea. In plus, mai este si simpla, si rapida, ceea ce nu este de lepadat pe canicula asta.
(more…)

Citeste tot