Mirodenii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui picant cu orez si lapte de cocos

De fiecare data cand vine vorba despre bucataria thailandeza, ne izbim de lipsa unor ingrediente care ori nu au aparut niciodata pe meleagurile noastre, ori se gasesc sporadic: lemongrass, tamarin, galangal, pasta de creveti, creveti uscati, frunze de limeta kafru etc.

Reteta de fata foloseste si ea unele ingrediente specifice Asiei de sud-est, dar care, de data aceasta si din fericire, se gasesc si pe piata noastra. Orezul este foarte aromat si se potriveste bine cu gustul picant al carnii.
(more…)

Citeste tot

Porc cu chimen si cartofi noi

Imi petrec cea mai mare parte a timpului liber in noul meu “laborator”, unde am un teren de joaca fabulos. Si realmente ma joc, incercand in acelasi timp sa obtin si ceva care sa poata acoperi nevoile nutritionale ale familiei. Cele mai multe experimente se indreapta catre o fuziune intre retetele romanesti, ingrediente internationale si modalitati de asezonare si tehnici de gatit asiatice, mediteraneene si franceze.

Care ar fi scopul (in afara de distractia mea, bineinteles)? Sa obtin retete deosebite, care sa se poata gati in orice bucatarie, oricat de mica ar fi ea, cu ingrediente care se gasesc in mod regulat pe piata si fara sa folosesc cine stie ce ustensile deosebite. Cum altfel poate evolua o bucatarie, daca cei care gatesc nu experimenteaza?
(more…)

Citeste tot

Pui cu piper negru

Rezultatele partiale ale sondajului “In ce zi a saptamanii obisnuiti sa gatiti?” (il puteti vedea putin mai spre stanga) indica faptul ca dvs. (nu neaparat dvs. personal, ci dvs. cititorii) gatiti mai ales in week-end. Cum nu imi este greu sa tin cont si de preferintele dvs., v-am oferit ieri o reteta simpla, dar deosebita, si ma repet astazi cu inca o reteta asiatica, deosebit de interesanta. Ambele pot fi gatite rapid in week-end.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu ghimbir

Va era dor de o reteta cu creveti? Stiu ca este criza, si tocmai de aceea ma grabesc sa va ofer una, acum cat ne mai putem permite. Chinezii numesc aceasta reteta “zhang da xia”, este una dintre retetele lor foarte simple si foarte populare. Crevetii sunt gatiti in aburi, alaturi de ghimbir si alte condimente.

(more…)

Citeste tot

Pui Negalbro

M-am distrat ieri inventand o reteta mai deosebita si care sa prezinte mesenilor mai multe optiuni gustative in aceeasi farfurie. Denumirea “negalbro” vine de la cele trei culori (negru, galben, rosu) capatate de carnea de pui prin marinare.

Reteta este simpla, rapida, plina de culoare si arata foarte decorativ. Mai presus de orice este insa aromata si delicioasa. Fiecare bucata de carne are gust si aroma diferita, oferind mesenilor o placuta surpriza gustativa.
(more…)

Citeste tot

Salata de orez cu somon afumat si masline

Am publicat anterior cateva retete in care orezul ramas din ziua anterioara, ca si diverse tipuri de carne, erau “reciclate” prin inglobarea in preparate ingenioase si gustoase. Toate acele variante au fost asiatice, cea mai reprezentativa dintre ele fiind cunoscuta nasi goreng.

Va propun mai jos o varianta simpla si rapida, care ar putea fi una dintre modalitatile noastre, romanesti, de a refolosi orezul. Reteta este innobilata cu somon afumat, dar se poate prepara practic cu orice fel de peste afumat. Nu va mai fi atat de fina la gust si aroma, dar va functiona mai mult decat satisfacator.
(more…)

Citeste tot

Pui cu usturoi si ghimbir

Dupa ce veti citi lista de ingrediente, pun pariu ca ma veti critica. Veti spune ca titlul ei ar fi trebuit sa fie: “Pui cu muuuult usturoi si ghimbir”. Asa este. S-ar zice ca reteta de fata se adreseaza doar admiratorilor neconditionati ai usturoiului. Desi foloseste o cantitate impresionanta din acest ingredient, a carui aroma starneste glandele salivare, dar este, in aceasi masura, respinsa de conventiile sociale, reteta nu este una “puturoasa”.

Modalitatea prin care este gatit usturoiul da preparatului gust si aroma extrem de placute, fara ca acestea sa fie insotite de neplacerile pe care le cauzeaza, de pilda, mujdeiul. Desigur, ar fi recomandat sa nu mergeti imediat dupa masa la o receptie simandicoasa, si nici la vreo intalnire cu iubita/iubitul, dar nici nu veti mirosi a usturoi de la 2 metri si nici a doua zi dimineata.
(more…)

Citeste tot