Mirodenii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Sos de iaurt cu coriandru si menta

Mi-era dor de bucataria asiatica, asa ca m-am gandit sa va ofer ceva inedit. Mai intai, reteta unui sos deosebit. Maine va urma reteta propriu-zisa, in care acest sos, un piculet picant si foarte aromat, joaca un rol important. Sosul merge extrem de bine cu frigaruile de pui si vita si cu carnea preparata pe gratar. Poate insoti cu succes si puiul Tandoori.

De obicei sunt de acord ca, daca nu avem la indemana coriandru, il putem inlocui cu patrunjel, mai ales daca verdeata este folosita in cantitate mica, sau doar ca ornament. Totusi, in cazul acestui sos, diferenta dintre versiunea cu coriandru si cea cu patrunjel este foarte mare: recomand folosirea de coriandru, pentru ca gustul si aroma sunt cu adevarat foarte deosebite.
(more…)

Citeste tot

Salata de boeuf

Cum se prepara Salata de Boeuf?

Aceasta salata este derivata din salata Olivier, creata in Rusia de un celebru bucatar francez.

Exista versiuni ale sale in multe alte tari, ca Rusia, Bulgaria, Grecia, Iran, Spania. Mai multe amanunte aici. Hering’s Dictionary of Classical and Modern Cookery considera aceasta salata ca fiind un preparat romanesc.
Salata de Boeuf

 

  • Bucatarie: romaneasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 6 portii
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatit: 0

Ingrediente pentru Satala de Boeuf:

  • 250 g carne de vita (sau de pui) fiarta si taiata cubulete
  • 2 castraveciori murati, taiati cubulete
  • 1 gogosar murat, taiat cubulete
  • 250 g cartofi, fierti si taiati cubulete
  • 1 morcov, fiert si taiat cubulete
  • 150 g mazare proaspata, sau congelata, fiarta
  • 150 g radacina de telina, fiarta si taiata cubulete
  • 50 g masline verzi, curatate de samburi si taiate bucatele
  • 3 oua fierte tari, taiate cubulete
  • 2 galbenusuri de ou
  • 2 linguri de mustar
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 2 lingurite de boia iute
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 250 ml ulei de floarea-soarelui
  • 6 castraveciori murati, taiati felii, pentru ornat
  • fasiute de gogosar murat, pentru ornat

Instructiuni:

Pentru a obtine maioneza se folosesc oua aduse la temperatura camerei, iar uleiul se va adauga cu grija, treptat, in cantitati mici, amestecand continuu. Acestea sunt conditiile ca maioneza sa nu se taie. Mustarul si sucul de lamaie ajuta la stabilizarea emulsiei de ulei si galbenus de ou.

Se prepara maioneza amestecand intr-un castronel mustarul cu sare, piper si suc de lamaie. Se adauga galbenusurile si se amesteca bine. Se adauga treptat uleiul, la inceput foarte putin (doar cateva picaturi), apoi mai cu lejeritate, amestecand continuu pana ce se obtine o emulsie omogena si groasa, de culoare aurie.

Se amesteca intr-un castron mare carnea cu boia, castraveciori si gogosari taiati cubulete, cartofi, morcovi, telina, mazare si oua. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga maioneza (se pastreaza o parte din ea pentru ornat) si se amesteca bine. Se gusta si se potriveste de sare, piper si suc de lamaie.

Se imparte salata in castronele indviduale, se unge la suprafata cu maioneza ramasa si se orneaza cu castraveciori si gogosari murati. Se acopera si se raceste inainte de a fi servita.

Citeste tot

Tort cappuccino

Unii prieteni mi s-au plans ca nu gasesc deserturi in blogul meu. Imi ziceau ca am fler la retetele simple si gustoase si ca ar trebui sa ma extind si in zona dulciurilor. Asa ca m-am ambitionat si va prezint astazi primul meu desert, un tort interesant, o reteta simpla, rapida si cu un rezultat remarcabil de gustos si aromat. Daca mi s-a parut mie simpla, la prima mea incercare, va dati seama…
O postez astazi ca sa aveti timp sa o pregatiti pentru revelion. Este indeajuns de simpla ca sa nu va puna probleme, iar mesenii, v-o garantez, vor fi incantati.

(more…)

Citeste tot

Pilau de pui cu legume

Aceasta reteta este un exemplu al influentei exercitate de bucataria persana asupra celei indiene. Pilau este o mancare similara cu pilaful nostru, cu care este inrudit. Este doar mai colorat, mai aromat si preparat cu ceva mai multe legume decat variantele turcesti si balcanice de pilaf.

(more…)

Citeste tot

Salata cu paste, fasole si ciuperci

Aceasta salata este pentru cei care tin post zilele acestea si isi doresc, totusi, sa manance ceva mai deosebit si gustos. Salata este rapida, usor de preparat, iar calitatea ei consta in modul de combinare al aromelor. Rezultatul final este plin de culoare si bine echilibrat nutritional. Salata se poate servi ca gustare, dar este indeajuns de consistenta ca sa se serveasca si ca fel principal.

(more…)

Citeste tot

Curcan cu taitei si legume

Pasta thailandeza de curry rosu
Aceasta reteta foloseste sos Tuk Trey, a carui preparare a fost descrisa ieri, si pasta de curry rosu thailandez (bucataria cambodgiana foloseste cam aceleasi ingrediente si condimente ca cea thailandeza, dar folosite in mod diferit). Aceasta pasta se gaseste in magazinele Mega Image, ambalata in borcanele ce costa 3 lei si se pot folosi la prepararea a circa 12 portii de mancare, functie de cat de mult va place gustul picant. Detalii despre prepararea in casa a acestei paste gasiti aici.
(more…)

Citeste tot

Orez cu fructe de mare si dip condimentat

Ca sa inlatur de la inceput orice dubiu legat de numele retetei, “dip” este termenul ce denumeste un sos care nu se amesteca in mancare ci este pastrat separat, ca sa se inmoaie in el alimentele, in special carne, peste sau legume.

Este o reteta foarte simpla, frumos colorata si, datorita dipului condimentat si aromat, un adevarat regal pentru papilele gustative. Puteti regla gustul sosului jongland cu cantitatile de sos de soia, suc de lamaie, zahar si sos iute pana cand obtineti gustul care va satisface cel mai mult.
(more…)

Citeste tot