Mirodenii | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc cu sos de menta

Combinatiile de ierburi cu arome proaspete si citrice (ca menta, lemongrass, frunze de limeta kafir) si carne rosie, cu gust mai puternic, nu sunt neobisnuite. Carnea de miel este cea asociata, cel mai adesea, cu menta; cu toate acestea, si carnea de porc este delicioasa atunci cand este alaturata aromei proaspete de menta, mai ales daca aceasta este completata cu cea citrica, de lamaie.

Reteta este simpla si rapida, iar pe langa gust si aroma, ofera si interesante contraste de culori, de temperaturi (intre sosul rece si carnea fierbinte) si de texturi (intre carnea frageda si salata de vegetale crocante).
(more…)

Citeste tot

Pui vanatoresc

Nu este prima reteta de acest gen pe care o public pe acest blog. Nu va fi nici ultima, caci acest gen de preparate sunt preferatele mele. De fapt, daca ma gandesc bine, mai am in rezerva cel putin alte doua retete de pui “vanatoresc”, “cacciatore” sau “chasseur”, dupa cum vreti sa-l numim.
Pui Vanatoresc
Cred ca aroma maslinelor intr-un sos este imbatabila, poate de aceea prefer sa gatesc puiul “vanatoresc” in variantele sale mediteraneene. Sosul acestei retete este unul plin de savoare. Dulceata morcovului echilibreaza aciditatea rosiilor, iar maslinele, telina, ceapa si usturoiul vin cu un imens plus de gust si aroma. Asezonarea (dafin, oregano, paprika, sare si piper) este una echilibrata si pune in evidenta gustul natural al vegetalelor si al carnii.
(more…)

Citeste tot

Vita cu ciuperci si sos de stridii

Cand am citit prima data aceasta reteta, as fi jurat ca este una apartinand bucatariei chinezesti. Cu toate acestea, desi apartine, intr-adevar, culturii culinare chinezesti, ea provine din Thailanda. Acest lucru arata puternica influenta exercitata de bucataria chinezeasca asupra celei thailandeze, mai ales in nordul tarii.

In Thailanda reteta se gateste cu ciuperci de paie proaspete. La noi, din pacate, ciupercile asiatice nu se gasesc decat conservate, sau uscate. Am fost, deci, nevoit sa adaptez reteta folosind un amestec de ciuperci asiatice (namaki si ciuperci de paie) din borcan. Sper ca acest lucru sa nu o departeze prea mult fata de original.
(more…)

Citeste tot

Pui cu mozzarella, sos de rosii si busuioc

Asocierea dintre branza mozzarella, busuioc si rosii este una tipica pentru bucataria italiana. Cel mai celebru exemplu este, poate, insalata caprese, dar nici pizza Margherita nu este o necunoscuta.
Reteta de fata foloseste si ea trinitatea de mai sus, chiar daca rosiile nu sunt foilosite proaspete, ci sub forma unui derivat. Rezultatul final este un preparat gustos, care se prepara destul de rapid si de usor.

Daca ceea ce aveti in farfurie un vi se pare indeajuns de satios, puteti completa masa cu o garnitura de orez fiert, piure de cartofi sau chiar paste, o salata verde si, neaparat, un pahar de vin rosu.
(more…)

Citeste tot