morcovi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui in sos de bere, cu miere si mustar

Nu se poate sa nu fi observat ca in ultimele luni am dezvoltat o mare pasiune pentru bere, lucru ce s-a materializat in cateva articole dedicate acestei bauturi. Sigur, este mai simplu (si uneori chiar mai placut) sa degusti o bere decat sa gatesti, dar incerc pe cat posibil sa imbin atractia pentru aceasta extraordinara bautura cu placerea de a gati.
Pui in sos de bere, cu miere si mustar
Reteta de fata va propune un sos pe baza de bere combinata cu morcovi si ceapa, asezonat cu mirodenii, miere si mustar. Este simpla si delicioasa; de servit, neaparat, cu berea continuta in sos.
Eu am folosit pentru sos o hefe weissbier, adica o bere de grau nefiltrata, cu aroma de banane, paine si cuisoare, foarte versatila si gustoasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Jambon persillé

Jambon persillé este un preparat traditional burgund. Exista date istorice care atesta ca se gatea inca din secolul al XIV-lea cu ocazia Pastelui, in regiunea din jurul orasului Dijon. Este, cumva, o combinatie intre toba si terina, si se prepara din carne de buna calitate, jambon sau rasol de porc, feliata si “invelita” intr-o gelatina asezonata cu diverse arome.

Se serveste cu paine, alaturi de mustar, muraturi, sos de hrean, vinegrete acrisoare si sosuri care contin capere sau muraturi, asa cum este Gribiche, Remoulade etc.
Aceasta reteta a fost gatita si prezentata la GUXT, cu ocazia unei degustari de vinuri burgunde.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu andive si wortelstoemp

Pui cu andive si wortelstoemp (piure de cartofi cu morcov) – Retete culinare belgiene

Andivele, berea si cartofii se numara printre alimentele preferate de belgieni.

Ce este Stoemp? Ce este wortelstoemp?

Stoemp este un fel de piure de cartofi cu o textura mai grosiera, la care de obicei se mai adauga alte ingrediente, ca radacinoase, bacon, ceapa, ierburi aromate si mirodenii.

“Wortel” inseamna “morcov” in flamanda, asa ca wortelstoemp denumeste un stoemp cu morcovi.

Pui cu andive si wortelstoemp (piure de cartofi cu morcov) - Retete culinare belgiene
Desi stoemp insoteste mai ales carnatii, ochiurile si friptura de vita, si-a gasit un loc bun si in acest preparat.

Sosurile de bere, mai ales cele din bere bruna, sunt des intalnite in bucataria belgiana. Incercati sa folositi pentru sos o bere de buna, macar la nivelul unei Leffe Bruin, caci calitatea berii influenteaza mult gustul si aroma sosului.

Andivele sunt amarui si usor dulci, sosul este si el un pic amarui, cu aroma de caramel; aceste nota amarui-dulci sunt echilibrate de acreala lamaii si de iuteala moderata a fulgilor de ardei iute.

Stoemp-ul aduce un pic robustete; este satios si completeaza preparatul.

  • Bucatarie: belgiana
  • Dificultate: medie
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente Pui cu andive si wortelstoemp:

Ingrediente pentru stoemp

  • 500 g cartofi, curatati
  • 500 g morcovi, curatati si traiati rondele
  • 1/2 ceapa, tocata marunt
  • 1 lingura de unt
  • 120 g bacon, tocat
  • 2 fire de cimbru
  • 1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
  • cateva linguri de lapte
  • sare
  • piper alb, macinat

Ingrediente pentru pui si andive

  • 4 andive mari, curatate
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 4 jumatati de piept de pui, dezosat si fara piele
  • 1/3 cana cu faina
  • 2 linguri de unt
  • 4 lingurite de zahar brun
  • 2 cepe medii, tocate marunt
  • 180-200 ml bere bruna belgiana

Instructiuni de preparare – Pui cu andive si wortelstoemp

Mod de preparare stoemp

Se incinge untul intr-o cratita si se gatesc ceapa cu baconul, cu putina sare, pana ce ceapa se face aurie, iar baconul se rumeneste si se face crocant. Se adauga morcovi, patrunjel, cimbru, sare si piper. Se adauga apa, cat sa acopere vegetalele, si se mijoteaza (fierb molcom) acestea timp de 40 de minute.

Se parat se fierb molcom cartofii, in apa cu sare, timp de 20 de minute, sau pana ce sunt fragezi. Se amesteca mixtura de morcovi cu cartofii. Se adauga putin lapte si se sfarama cartofii si morcovii, astfel ca sa se obtina un piure neomogen, cu textura grosiera.

Mod de preparare pentru pui si andive

Se cerne faina pe o farfurie mare si se asezoneaza cu sare si piper.

Se despica andivele in jumatate, pe lungime. Se scoate cu grija cotorul alb din centru. Se evita taierea completa, prin partea inferioara a andivelor, caci acestea se vor desface in foi. Se stropesc andivele cu sos de lamaie si se asezoneaza cu sare si piper. Se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-o cratita cu fund gros, la foc mediu. Pana se incinge uleiul, se tavalesc pieptii de pui prin faina si se scutura de exces. Se rumenesc apoi in uleiul incins, cat mai uniform, pe ambele parti. Se scot pe o farfurie separata.

Se arunca uleiul din cratita, dar se pastreaza reziduurile caramelizate rezultate in urma prajirii carnii. Se adauga unt si se topeste la foc mediu. Cand untul incepe sa se rumeneasca putin, se adauga andivele si se presara cu zahar. Se rumenesc la foc mediu, circa 2 minute pe fiecare parte.

Se adauga in cratita sucul de lamaie in care au fost marinate andivele, impreuna cu ceapa tocata si fulgii de ardei iute, si se gateste amestecul inca 4 minute, sau pana ce ceapa si andivele s-au inmuiat.

Se asaza pieptii de pui peste andive; se adauga in cratita si sucul lasat de carne pe farfurie. Se adauga berea si, daca este nevoie, putina apa, astfel ca pieptii sa fie cufundati in lichid pe trei sferturi. Se da in clocot molcom lichidul si se gateste carnea 15-20 de minute, sau pana cand este facuta si frageda.

Se scot pieptii de pui si andivele din cratita si se asaza pe un platou; se acopera cu folie de aluminiu, ca sa stea la cald. Se finiseaza sosul reducandu-l prin fierbere la circa 1 cana (250 ml). Se gusta si se asezoneaza cu lamaie, sare si piper, daca este cazul.

Se feliaza pieptii de pui si se servesc cu cate o andiva, stropiti din belsug cu sos, alaturi de wortelstoemp.

Citeste tot

Chiftele de linte in sos picant de rosii

Acest tip de reteta este originar din statul Assam. Sa nu va sperie lista de ingrediente, stiu ca este lunga, dar este defalcata pe chiftele si sos si cele mai multe dintre ele sunt mirodenii.

Lintea este rehidratata si pisata cu ardei iuti si mirodenii pentru a obtine o pasta; portii mici din ea se prajesc mai intai in ulei, apoi sunt mijotate (fierte molcom) intr-un sos de rosii picant si putin acrisor.
Chiftelele de linte se pot praji si in avans si pastra 1-2 zile in frigider, dupa care sunt gatite in sosul de rosii.
(mai mult…)

Citeste tot

Mutanţii din bucătărie (2)

„Naturalul” făcut de om
În general, lucrurile s-au întâmplat astfel: o mutaţie apărută în mod natural a fost propagată de om la început poate inconştient, dar apoi în mod sigur cu intenţie, programatic; scopul propagării mutaţiei a fost acela de a obţine mai multă hrană cu mai puţină bătaie de cap.
(mai mult…)

Citeste tot

Tagliatelle cu crema St. Agur

Reteta de fata este extrem de usoara si de rapida. In varianta sa simplificata (vezi nota) poate fi gatita in 3 minute de orice persoana capabila sa puna o oala cu apa la fiert.

Ingredientul vedeta, cel care da gust pastelor, este crema de branza St. Agur. Aceasta, produsa in Franta, in Auvergne, este branza mea preferata. Poate branza este impropriu spus, caci este o crema de branza cu mucegai; are o culoare usor verzuie-albastruie si un gust divin. As manca zilnic cate o cutie si, desi sunt destui care nu imi impartasesc total entuziasmul, nimeni dintre cei care au incercat-o nu a a putut spune ca nu este gustoasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de creveti cu orez si legume

Imi plac mult acest gen de salate. Sunt rapide, usor de facut si ametitor de savuroase. Ingredientele sunt combinate intr-un amestec apetisant de culori, texturi, forme, gusturi si arome, care nu te pot lasa indiferent.

Este un preparat bine gandit, continand in proteine (creveti), carbohidrati (orez), fibre, minerale si vitamine (legume), condimentat echilibrat.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui de sepie cu piper de Sichuan

Ma enerveaza teribil cand oamenii spun “baby morcovi” in loc de “morcovi tineri”, sau “baby sepii” in loc de “pui de sepii”. Slava Domnului, desi nu avem o limba la fel de complexa si de bogata ca altele, in aceste cazuri chiar gasim lesne cuvinte care sa denumeasca corect ingredientele.

Va ofer, deci, o reteta cu pui de sepie gatiti in stil chinezesc; este foarte simpla, iar rezultatul final este delicios.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 6
1 2 3 4 5 6