mozzarella | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Insalata caprese alla diavola

Cam toata lumea stie ce este si cum se prepara insalata caprese. Este una dintre salatele cele mai celebre si cele mai simplu de preparat. Va propun astazi o varianta de caprese care are gustul un piculet picant. Nu atat de picant incat sa altereze reteta traditionala, ci doar atat cat sa dea un pic de vioiciune si contrast gustului delicat al mozzarellei.

Am numit-o asa cum se vede mai sus, caci “alla diavola” denumeste in gastronomia italiana preparatele picante, in general cu adaus de ardei iute. Nu stiu cat este de inspirata este denumirea mea si nici nu stiu daca este foarte corect sa ma apuc eu sa inventez denumiri in alta limba, dar va cer ingaduinta, caci reteta este foarte interesanta si ar putea sa va placa. Numiti-o cum doriti, dar gustati-o!
(more…)

Citeste tot

Salata cu branza mozzarella si nuci

Oameni buni, supermarketurile astea au si partea lor buna. Gasesti in ele ingrediente care nu sunt de sezon, aduse din toate colturile lumii. Putem face ceea ce strabunicii nostri nici nu ar fi visat. Cum este sa mananci rosii, verdeturi si salate proaspete in miezul iernii? Este bine.

Afara sunt nametii de 1 m inaltime, turturi imensi atarna de jgheaburile caselor, lumea merge zgribulita, dar eu “sunt” acum, cu sotia mea, intr-o carciumioara scaldata in soarele Mediteranei. Am pus cuvantul sunt intre ghilimele, caci in mod real suntem in bucataria noastra, din Bucuresti; calatorim doar in imaginatie, iar mijlocul nostru de transport este o simpla reteta de salata. O salata minunat de simpla, cu gust echilibrat si delicios, plina de aroma ingredientelor proaspete.
(more…)

Citeste tot

Clatite Peperoni

Clatite cu carne de pui si mozzarela – Clatitele Peperoni

Nu stiu daca v-am mai spus asta, dar fac, la batranete, scoala de bucatari. Acum sunt in practica obligatorie de la sfarsitul cursului, pe care o efectuez la restaurantul “Peperoni”.

Am ales acest restaurant fiindca ii cunosc pe patroni, au un bucatar excelent, dl. Costel Clipescu, si, lucru important, este situat foarte aproape de locuinta mea, langa Piata Muncii, pe strada Gheorghe Petrascu nr.9.
Clatite Peperoni
Este mai comod pentru mine si ma bucur si de o anumita libertate. Asa se face ca, pe langa preparatele traditionale ale restaurantului, bucatarul si cu mine ne jucam cateodata facand mici inventii, el pe postul practicianului cu experienta mare, eu in postura ucenicului bine pregatit teoretic, care vrea sa acumuleze si experienta practica.

Clatitele de fata sunt o astfel de mica inovatie de care suntem destul de mandri. Sunt nu doar gustoase, ci si interesante.

Este posibil, de altfel, sa le gasiti pe viitor in meniul restaurantului Peperoni. Daca treceti pe acolo, cereti-le bucatarului si puneti-va o pila spunand ca ati vazut reteta pe blogul meu.
(more…)

Citeste tot

Lasagne al forno

Este o reteta clasica italiana, destul de laborioasa si consumatoare de timp, dar rezultatul este atat de gustos incat merita orice efort. Termenul “lasagna” denumeste atat felul de mancare, cat si foaia de aluat de paste pe care o foloseste; pluralul este “lasagne”.

(more…)

Citeste tot