muraturi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe urmele sării – partea 4

Tipuri de sare
Unele tipuri de sare s-au ridicat la statutul de delicatesă, bineînţeles cu preţul corespunzător. Ce anume dă unei sări acest statut? Răspunsul este simplu: metoda de procesare şi provenienţa. Fiecare tip de sare este potrivit unui scop anume: unele pentru conservarea alimentelor, altele pentru sosuri, unele pentru salate, altele pentru… dulciuri.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de boeuf

Cum se prepara Salata de Boeuf?

Aceasta salata este derivata din salata Olivier, creata in Rusia de un celebru bucatar francez.

Exista versiuni ale sale in multe alte tari, ca Rusia, Bulgaria, Grecia, Iran, Spania. Mai multe amanunte aici. Hering’s Dictionary of Classical and Modern Cookery considera aceasta salata ca fiind un preparat romanesc.
Salata de Boeuf

 

  • Bucatarie: romaneasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 6 portii
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatit: 0

Ingrediente pentru Satala de Boeuf:

  • 250 g carne de vita (sau de pui) fiarta si taiata cubulete
  • 2 castraveciori murati, taiati cubulete
  • 1 gogosar murat, taiat cubulete
  • 250 g cartofi, fierti si taiati cubulete
  • 1 morcov, fiert si taiat cubulete
  • 150 g mazare proaspata, sau congelata, fiarta
  • 150 g radacina de telina, fiarta si taiata cubulete
  • 50 g masline verzi, curatate de samburi si taiate bucatele
  • 3 oua fierte tari, taiate cubulete
  • 2 galbenusuri de ou
  • 2 linguri de mustar
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 2 lingurite de boia iute
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 250 ml ulei de floarea-soarelui
  • 6 castraveciori murati, taiati felii, pentru ornat
  • fasiute de gogosar murat, pentru ornat

Instructiuni:

Pentru a obtine maioneza se folosesc oua aduse la temperatura camerei, iar uleiul se va adauga cu grija, treptat, in cantitati mici, amestecand continuu. Acestea sunt conditiile ca maioneza sa nu se taie. Mustarul si sucul de lamaie ajuta la stabilizarea emulsiei de ulei si galbenus de ou.

Se prepara maioneza amestecand intr-un castronel mustarul cu sare, piper si suc de lamaie. Se adauga galbenusurile si se amesteca bine. Se adauga treptat uleiul, la inceput foarte putin (doar cateva picaturi), apoi mai cu lejeritate, amestecand continuu pana ce se obtine o emulsie omogena si groasa, de culoare aurie.

Se amesteca intr-un castron mare carnea cu boia, castraveciori si gogosari taiati cubulete, cartofi, morcovi, telina, mazare si oua. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga maioneza (se pastreaza o parte din ea pentru ornat) si se amesteca bine. Se gusta si se potriveste de sare, piper si suc de lamaie.

Se imparte salata in castronele indviduale, se unge la suprafata cu maioneza ramasa si se orneaza cu castraveciori si gogosari murati. Se acopera si se raceste inainte de a fi servita.

Citeste tot

Bucătăria coreeană – partea 3

O varietate de gusturi şi arome
O masă coreeană tipică este mai curând o selecţie de mici porţii din mâncăruri diferite, decât un singur fel principal pentru fiecare persoană. Carnea, sau peştele, fripte pe grătar sunt acompaniate de orez, supă şi salată şi de o selecţie de legume murate. Aceste legume murate, sau „kimchi”, sunt alimentul naţional al Coreei şi, totodată, cel mai faimos aliment pentru export.
(mai mult…)

Citeste tot

Castraveciori murati de vara

Castraveciori murati de vara
In curand vine caldura cu adevarat si ne vom putea rasfata cu niste castraveciori murati de vara. Eu va dau reteta din timp, ca sa aveti vreme sa va pregatiti toate cele.
Este o retea pe care o am de la mama. Nu am apucat pana acum sa vorbesc despre mama, vreau sa spun doar atat: este cea mai extraordinara bucatareasa pe care am cunoscut-o. Gateste romaneste si foarte traditional, nu experimenteaza si nu este foarte creativa, dar are maini de aur. Totul iese exact cum trebuie, arata exceptional, iar gustul este divin. Mi-as dori sa gatesc vreodata macar pe jumatate atat de bine.
(mai mult…)

Citeste tot

Unde nu te aştepţi…

Naser, restaurant sirian
Str. Dumitru Zosima nr. 86, Bucureşti
 

Prietenul şi tovarăşul meu de filmări, Jerome, a fost cel care mi-a povestit de Naser. M-a avertizat că acest restaurant sirian nu este în sine cine ştie ce, dar că mâncarea este foarte bună. Cum mă făcuse curios, iar bucătăria siriană mai are destule secrete faţă de mine, am decis să mergem într-o seară.
(mai mult…)

Citeste tot