Va propun o reteta simpla, in care carnea de porc este gatita intr-un sos de rosii destul de robust, usor afumat ca aroma.
(more…)
muschiulet de porc | Retetele lui Radu - Gastronomie:
Curry de porc cu nuca de cocos
Iata o reteta simpla, desi nu foarte rapida, de curry. Preparatul are o aroma deosebita, data de combinatia de cocos si mirodenii; sosul trebuie sa fie gros si onctuos.
(more…)
Porc cu hribi, galbiori si sos de vin
Cred ca nu am mai vazut ciuperci proaspete, cu exceptia atotprezentelor champignon, de peste 20 de ani. Cei mai tineri dintre noi au auzit mai curand de funghi porcini si de ciuperci chanterelle, decat despre hribi, respectiv galbiori. Aceste ciuperci, nu mai vorbesc de ghebe, manatarci, bureti de iarna etc., mai sunt de gasit doar uscate si la niste preturi compatibile cu muschiul de vita.
Un prieten mi-a oferit sansa de a cumpara cate o ladita cu hribi si galbiori si nu am ezitat. Am preferat chiar sa schimb meniul ultimului eveniment ca sa dau sansa participantilor sa guste aceste delicatese. Aveam in meniu muschiulet de porc cu sos romesco si cartofi. Desi sosul romesco prezinta un anume grad de interes, cartofii se pot manca oricand. Am preferat, deci, sa gatim porc cu ciuperci proaspete si cu un sos de vin si nimeni nu a regretat aceasta schimbare de ultim moment.
(more…)
Sandviciuri patatera
Morcilla patatera este denumirea unui carnat din Extremadura. Denumirea nu este tocmai corecta, caci termenul “morcilla” este dat carnatilor care contin si sange, deci celor de tipul sangeretelui de la noi. Morcilla patatera nu contin, insa, nicio picatuta de sange. Au o compozitie formata din grasime de porc, carne slaba de porc, multa boia de toate felurile si mult… piure de cartofi. Acesta din urma explica, de altfel, termenul “patatera”. Nu este, de fapt, un piure facut cu lapte si unt, ci doar o pasta foarte omogena din cartofi fierti.
(more…)
Porc cu coulis de capsuni si piure de telina
Reteta aceasta este placuta ochiului si interesanta. Nu este modul meu preferat de a gati un muschiulet de porc, dar ca explorare culinara este o experianta care merita facuta.
Carnea este bine pusa in evidenta de sosul dulceag-picant si de salata proaspata si acrisoara. Delicatul piure de telina da o nota rafinata si actioneaza ca element de legatura intre celelalte componente.
Aceasta reteta a fost gatita la GUXT la evenimentul culinar cu tema “Ziua in care vin capsunile”.
(more…)
Ziua în care vin căpşunile
Ca explorator principal la GUXT, club de cultură gastronomică a cărui existenţă se bazează pe conceptul de explorare culinară, vă propun săptămâna viitoare un eveniment în… dublă ediţie. Acesta se va desfăşura de două ori, miercuri şi vineri, adică 7 şi 9 mai 2014, ca să ofer ocazia celor care nu sunt disponibili la sfârşit de săptămână să se poată bucura de mâncarea, vinurile şi poveştile noastre şi în mijlocul săptămânii.
A fost „O cină de toamnă”, noiembrie 2013
Această toamnă frumoasă ne oferă ultimele sale zile. Până astăzi a fost superbă, cu multe zile însorite şi calde. Noi ne-am luat rămas bun de la ea vineri, 8 noiembrie 2013, chiar de ziua sfinţilor Mihail şi Gavril, în cadrul unei cine de toamnă.
(more…)
Porc cu sos de menta
Combinatiile de ierburi cu arome proaspete si citrice (ca menta, lemongrass, frunze de limeta kafir) si carne rosie, cu gust mai puternic, nu sunt neobisnuite. Carnea de miel este cea asociata, cel mai adesea, cu menta; cu toate acestea, si carnea de porc este delicioasa atunci cand este alaturata aromei proaspete de menta, mai ales daca aceasta este completata cu cea citrica, de lamaie.
Reteta este simpla si rapida, iar pe langa gust si aroma, ofera si interesante contraste de culori, de temperaturi (intre sosul rece si carnea fierbinte) si de texturi (intre carnea frageda si salata de vegetale crocante).
(more…)
A fost “Brânza în Bucate”, mai 2013
Mansarda din str. Paris nr. 7A a găzduit ieri, 16 mai 2013, o cină dedicată brânzeturilor şi vinului şi s-a bucurat de colaborarea cu firme de prestigiu din domeniul alimentar: Delaco, Halewood Romania, Romsuintest Periş şi Agricola Bacău.
(more…)
Tapas cu muşchiulet de porc
Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Preparatul este mai mult decat o simpla gustare, cum sunt cele mai multe dintre tapas. Este si destul de „cronofag” (consumator de timp), dar gustul este exceptional, iar asocierea cu Merlot 2009 de la Alira este una mai mult decat fericita.
(more…)