mustar de Dijon | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe urmele pastei de muştar (4)

Continuăm istoria concisă a pastei de muştar şi mă voi referi, foarte pe scurt, la modul de fabricare şi la tipurile de muştar disponibile în întreaga lume.

Fabricare
Astăzi, în lume, se consumă circa 350.000 de tone de muştar anual, iar acest condiment este unul dintre puţinele cărora şi s-a acordat dreptul de a avea o zi specială: 1 august este, în SUA, ziua „naţională” a muştarului. Consumul cel mai mare de muştar se înregistrează tot în SUA, unde muştarul este al doilea condiment preferat, după ketchup.
Producătorii cei mai importanţi de muştar sunt Canada, Ungaria, India, Marea Britanie şi SUA. Climatul temperat este ideal pentru creşterea plantei.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele pastei de muştar (2)

Continuăm astăzi cu istorie concisă a pastei de muştar şi vom povesti, pe scurt, despre lucrurile semnificative petrecute în Evul Mediu şi despre modul în care europenii de atunci foloseau acest condiment.

Evul Mediu
Încă din secolul al IX-lea, mânăstirile din Franţa obţineau un profit frumuşel din vânzările de pastă de muştar. În secolul următor, călugării de la St. Germain des Près, din Paris, au început propria lor producţie, valorificând cunoştinţele rămase de la romani.
(mai mult…)

Citeste tot

Mangez-vous français? (5)

Bucatarii regionale
Bucătăria franceză este adesea percepută în afara Franţei, din păcate, mai ales ca fiind o bucătărie cu preţ ridicat, servită în restaurante scumpe şi rafinate. Pe mine personal aceste restaurante mă fac să nu mă simt în largul meu, iar preparatele prezentate minimalist – 2 linguri de „ceva” stropit artistic cu un sos si garnisit cu trei foi de salată – nu sunt ceea ce mi-aş dori nici să mănânc şi nici să gătesc.
Aceasta este însă doar o parte a bucătăriei franceze. Mai există, slavă Domnului, şi alte feluri de a găti, absolut remarcabile, ca şi o uluitoare diversitate regională.
(mai mult…)

Citeste tot

Berbecut cu crusta de Herbes de Provence

Berbecut cu crusta de Herbes de Provence
Iata si cea de-a treia (si ultima) reteta gatita la evenimentul ce a avut loc la restaurantul „Ginger” pe data de 20.10.2009. Este reteta cea mai dificia, caci este nevoie de o perfecta sincronizare a timpilor de gatit pentru carne si cartofi. Nu este usor sa faci asta pentru 26 de portii, mai ales ca unii prefera carnea rare, altii medium rare, iar ceilalti bine facuta.
Crusta de verdeturi uscate potenteaza gustul carnii si se potriveste foarte bine cu cartofii preparati la cuptor. De obicei, carnea se gateste rare, sau medium rare, ca sa ramana suculenta si frageda.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de pui cu busuioc

Este o reteta foarte simpla si rapida, aromata si gustoasa, perfecta pentru zilele fierbinti de vara cand nu aveti chef sa aprindeti aragazul doua zile consecutiv. In loc de busuioc puteti folosi menta sau marar. Se poate folosi orice fel de carne de pui gatita (fiarta, fripta sau prajita).

(mai mult…)

Citeste tot