mustar negru | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una dintre principalele surse de carbohidrati din multe tari. Pe glob exista, de altfel, peste 5.000 de varietati de cartofi, fiecare cu caracteristicile sale.

Reteta de fata este extrem de populara in India, unde este gatita practic in fiecare casa. Exista, bineinteles, mai multe variante, unele cu o condimentare mai simpla decat cea prezentata de mine.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele pastei de muştar (1)

Unul dintre lucrurile care îmi plac la gastronomie sunt poveştile captivante care stau în spatele fiecărui ingredient, oricât de umil şi de banal ar părea el. Există ingrediente care, de când ne-am născut, sunt prezente în cămările, frigiderele şi farfuriile noastre. Le luăm ca atare, fiindcă le-am avut la îndemână chiar de când am deschis ochii, şi este cu atât mai surprinzător când aflăm că, de fapt, aceste umile alimente au în spate o istorie de mii de ani, uneori incredibil de captivantă. Voi începe un serial despre pasta de muştar, adică un condiment pe care cei mai mulţi dintre noi îl socotim banal şi incapabil de a ne mai oferi vreo surpriză. Şi totuşi…
(mai mult…)

Citeste tot

Panch phoron – cinci arome indiene

Vă propun astăzi să discutăm despre un alt amestec de condimente destul de bine cunoscut în lumea gastronomică: panch phoron. Ca multe alte astfel de amestecuri, şi acesta provine din India, ţară a cărei bucătărie ne-a obişnuit deja cu arome, gusturi şi culori somptuoase. Este un amestec ce poate deveni extrem de preţios pentru vegetarieni, căci este astfel conceput încât să se potrivească mai ales cu legumele şi leguminoasele.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre balti masala

Am tot publicat în blog şi reţete, dar şi articole despre diverse ingrediente specifice bucătăriei indiene. Deşi la început unii dintre dvs. aţi fost un pic timizi, acum discutăm destul de lejer despre, de pildă, garam masala, baghar şi curry. Mi-ar plăcea însă să aprofundăm puţin mai mult această colosală bucătărie etnică, fiindcă studiul ei, chiar şi mai superficial, este capabil să ne deschidă calea spre un nou mod de a găti şi de a folosi numeroase ingrediente.
(mai mult…)

Citeste tot