Korma, uneori scris si “kormaa”, “qorma”, “khorma” ori “kurma” este un termen care denumeste un preparat originar, se pare, din Asia centrala sau de sud, gatit cu iaurt, smantana, lapte de cocos sau paste de alune ori seminte; este, ca sa simplificam putin, un fel de tocana, sau de curry.
Un alt inteles al acestui termen este acela al unei tehnici de gatit, in fapt o brezare, in care carnea (intotdeauna marinata in prealabil) si legumele sunt mai intai rumenite la foc iute, iar apoi gatite lent, in putin lichid, intr-un vas acoperit ermetic. Uneori vasul este chiar sigilat cu aluat, pentru o ermetizare cat mai eficienta.
(more…)
naan | Retetele lui Radu - Gastronomie:
La masă cu strămoşii – India (12)
Revin astăzi la serialul dedicat formării şi dezvoltării artei culinare din subcontinentul indian, prezentându-vă pe scurt bucătăriile regionale din nordul şi nord-vestul Indiei.
(more…)
La masă cu strămoşii – India (5)
Acest nou episod al seriei dedicată făuririi culturii culinare din sub-continentul indian descrie pe scurt perioada de strălucire şi rafinament a bucătăriei moghule.
Această perioadă a mai fost tratată de mine pe acest blog, foarte pe scurt. Episodul de astăzi oferă o descriere mult mai complexă a acestei bucătării imperiale.
(more…)
Curry – nestemata bucatariei indiene
Am remarcat in numeroase ocazii ca, desi multi au auzit de termenul „curry”, totusi nu stiu prea bine ce denumeste el. Nici nu este atat de usor de definit, caci denumeste mai multe lucruri foarte diferite, iar unul dintre ele are o acceptiune extrem de vasta.
(more…)