nuca de cocos | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Escală în Caraibe

Se pare că iarna se apropie cu paşi din ce în ce mai hotărâţi. Nu mă împac prea bine cu vremea rece şi cu modul de manifestare al iernii într-un oraş ca Bucureştiul, aşa că vă propun o evadare gastronomică spre tărâmuri mai calde.
Vineri 22 noiembrie 2013, în str. Paris nr 7A, unde se află sediul din Bucureşti al companiei Halewood Romania, se va desfăşura evenimentul culinar „Escală în Caraibe”.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre acoperirea alimentelor (coating)

Introducere
Cred că termenul „acoperire” vă miră. Recunosc că nu este unul uzitat prin bucătării; acolo se folosesc uneori cuvinte ca „pesmetare” şi „făinare”, care se referă la acoperirea alimentelor cu un strat protector de pesmet, respectiv făină. Acestea nu se regăsesc în DEX, fiind folosite ocazional, ca parte a argoului profesional.
Cum în acest mic articol vreau să vă vorbesc despre mai multe feluri de a realiza acest strat protector, am ales un cuvânt generic, pe care să-l folosesc indiferent de ingredientele care compun acel strat.
(mai mult…)

Citeste tot

Curry de pui cu miez de nuca de cocos

Acest preparat condimentat este un curry thailandez verde. Va reamintesc ca, in mod traditional, curry-urile thailandeze pastreaza culoarea pastei de curry cu care sunt preparate, in cazul de fata acest lucru se face folosind doar ingrediente de culoare alba, sau aproape alba (nuca de cocos, pui, taitei, ceapa usturoi, ghimbir, alune), si verde (castravete, ceapa verde, limeta).

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre chammanthi podi

Am mai vorbit pe acest blog despre multe amestecuri de mirodenii întâlnite în bucătăria subcontinentului indian. Chammanthi podi face şi el parte din această categorie. Mai este numit şi „thengai podi” şi face parte din cultura culinară a statului Kerala, aflat în sudul extrem al Indiei. Aici s-a făurit, în câteva mii de ani, una dintre cele mai interesante bucătării regionale ale imensei Indii, iar chammanthi podi este unul dintre ingredientele care dau acesteia o personalitate aparte.

Deşi originar din Kerala, chammanthi podi este folosit în mai multe state din sudul Indiei, acolo unde nuca de cocos este unul dintre alimentele populare şi larg răspândite.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate bucătăriei indiene. El se referă la alimentele specifice acestei culturi culinare, şi deşi s-ar fi putut uşor scrie o carte întreagă pe acest subiect, şi încă una groasă, îl veţi găsi aici tratat pe scurt, pentru că multe dintre aceste ingrediente au fost deja descrise pe blog, iar altele le vor urma în curând.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre milagu podi

Bucătăria sud-indiană a fost prima, cronologic vorbind, dintre bucătăriile regionale ale Indiei care s-a format; mai mult, a reuşit să se păstreze oarecum nealterată vreme de câteva mii de ani. Cauzele acestei caracteristici speciale sunt mai multe şi le voi analiza într-un articol deja scris aproape în întregime şi programat spre publicare săptămânile următoare.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui crocant cu ananas

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Aceasta reteta care foloseste cateva ingrediente exotice, ofera un interesant contrast de texturi. Este delicioasa intr-un mod surprinzator, are o aroma proaspata si racoritoare, care echilibreaza iuteala sosului, si arata indeajuns de bine ca sa poata fi servita la o masa cu familia sau prietenii.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre pulusu podi

Pulusu podi

Deşi am mai vorbit despre alte câteva amestecuri de mirodenii folosite în imens de complexa bucătărie indiană, ele nu sunt nici pe departe epuizate. Vă mai amintiţi, probabil, de garam masala, chaat masala, goda masala, balti masala, kholombo, curry, panch phoron, sambaar podi, tandoori masala etc.

Cred că cei care au parcurs aceste articole şi-au cam făcut o idee despre prepararea amestecurilor de mirodenii, dar sper să rămâneţi curioşi în continuare şi să găsiţi interesante şi următoarele articole pe aceeaşi temă.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3